Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Kraftverket

Grønnsakskraft

Med denne kraften er du klar for alt

Oppskrift på grønnsakskraft

-
+

Grønnsakskraft

  • 50 g olivenolje
  • 1 stk fennikel
  • 400 g knutekål (kålrabi)
  • 2 stk løk
  • 0.5 stk hvitløk
  • 2 stk tomat
  • 2 stk gulrot
  • 2 stk stangselleri
  • 15 stk shitakesopp
  • 1 ts salt
  • 2 stk laurbærblader
  • 5 stk stilker timian
  • 3 l vann
  • 0.5 stk chili
  • 2 stk skiver sitron
  • 75 g kombu-tang (kan sløyfes)

1 porsjon gir 3 l grønnsakskraft.

Slik gjør du:

  • Skrell løk, gulrot og knutekål og skyll øvrige grønnsaker med kaldt vann. Skjær fennikel, løk, knutekål, stangselleri, hvitløk, gulrot og shitakesoppen i biter på cirka én centimeter.
  • Varme en stålkjele og tilsette olivenoljen. Fres grønnsaken slik at de begynner å «svette» litt, de skal ikke få farge. Dette fremkaller mer og bedre smak.
  • Hell på vannet og ha i tomat, salt, kombu og krydder.
  • Kok opp og fjern skum som legger seg i kantene med en øse – skummet gir ingen usmak, men kan gjøre kraften uklar. Skru ned varmen og la kraften koke rolig i halvannen time.
  • Trekk kjelen til side og la trekke 30 minutter før den siles gjennom en fin sil/sileklede. Grønnsaken er nå bløte og tomme for smak og næring, og kan hives i komposten.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk