Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kraftverket

Grønnsakskraft

Med denne kraften er du klar for alt
Oppskrift på grønnsakskraft

Oppskrift på grønnsakskraft

-
+

Grønnsakskraft

  • 50 g olivenolje
  • 1 stk fennikel
  • 400 g knutekål (kålrabi)
  • 2 stk løk
  • 0.5 stk hvitløk
  • 2 stk tomat
  • 2 stk gulrot
  • 2 stk stangselleri
  • 15 stk shitakesopp
  • 1 ts salt
  • 2 stk laurbærblader
  • 5 stk stilker timian
  • 3 l vann
  • 0.5 stk chili
  • 2 stk skiver sitron
  • 75 g kombu-tang (kan sløyfes)

1 porsjon gir 3 l grønnsakskraft.

Slik gjør du:

  • Skrell løk, gulrot og knutekål og skyll øvrige grønnsaker med kaldt vann. Skjær fennikel, løk, knutekål, stangselleri, hvitløk, gulrot og shitakesoppen i biter på cirka én centimeter.
  • Varme en stålkjele og tilsette olivenoljen. Fres grønnsaken slik at de begynner å «svette» litt, de skal ikke få farge. Dette fremkaller mer og bedre smak.
  • Hell på vannet og ha i tomat, salt, kombu og krydder.
  • Kok opp og fjern skum som legger seg i kantene med en øse – skummet gir ingen usmak, men kan gjøre kraften uklar. Skru ned varmen og la kraften koke rolig i halvannen time.
  • Trekk kjelen til side og la trekke 30 minutter før den siles gjennom en fin sil/sileklede. Grønnsaken er nå bløte og tomme for smak og næring, og kan hives i komposten.