1 porsjon gir 3 l grønnsakskraft.
Slik gjør du:
- Skrell løk, gulrot og knutekål og skyll øvrige grønnsaker med kaldt vann. Skjær fennikel, løk, knutekål, stangselleri, hvitløk, gulrot og shitakesoppen i biter på cirka én centimeter.
- Varme en stålkjele og tilsette olivenoljen. Fres grønnsaken slik at de begynner å «svette» litt, de skal ikke få farge. Dette fremkaller mer og bedre smak.
- Hell på vannet og ha i tomat, salt, kombu og krydder.
- Kok opp og fjern skum som legger seg i kantene med en øse – skummet gir ingen usmak, men kan gjøre kraften uklar. Skru ned varmen og la kraften koke rolig i halvannen time.
- Trekk kjelen til side og la trekke 30 minutter før den siles gjennom en fin sil/sileklede. Grønnsaken er nå bløte og tomme for smak og næring, og kan hives i komposten.