Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Kraftverket

Hønsebuljong

Slik lager du hønsebuljong

Oppskrift på hønsebuljong

-
+

Hønsebuljong

  • 3 stk verpehøner
  • 4 l vann
  • 1 ts salt
  • 4 stilker stangselleri
  • 2 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • 0.5 stk hvitløk
  • 0.25 stk purre
  • 10 stk hel svart pepper
  • 4 stk nellikspiker
  • 4 stk laurbærblader
  • 5 stilker timian
  • 5 stk champignon

Gir 3,5 liter hønsebuljong.

Slik gjør du

  • Tine og spyle hønene godt med kaldt vann inne i buken for å få ut mesteparten av blod og vev. Skylle de deretter i fem minutter i rennende kaldtvann.
  • Før kokingen av hønsebuljongen starter, blansjerer/forkoker jeg hønene. Man må ikke blanchere de først, men med denne metoden fjernes bortimot alt av «urenheter» som senere ville samlet seg til grå prikker i buljongen.
  • Ved blansjering: kok opp fire liter vann med én ss salt, legg i hønene og la de koke i fem minutter. Hell deretter av vannet og skyll hønene godt to minutter i kaldt vann.
  • Buljongkoking: Sett over blansjerte høner, kaldt vann og salt til kok. Fjern fett og skum som dannes på toppen underveis med en liten øse.
  • Skru ned varmen og la buljongen syde/småputre i halvannen time.
  • Tilsette alle krydder, sopp og grønnsaker som er skrellet og skåret i biter på to centimeter. Kok videre i én til halvannen time.
  • Løft opp en høne og sjekk om kjøttet løsner lett fra skroget. Løsner det, siles kraften og kjøttet plukkes fra bena. Dette kjøttet er supert til frikassé og suppe.
  • Kok inn buljongen til 2,5 liter. Buljongen er et perfekt utgangspunkt for all verdens mat og kan gjerne fryses i isbitposer til en senere anledning.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk