Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Kraftverket

Rype med lårragu

Slik lager du viltkraft

Oppskrift på rype med lårragu

-
+

Rype med lårragu

  • 100 g lår- og vingekjøtt fra villfugl
  • 50 g smør
  • 1 stk rødløk
  • 1 stk liten gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 1 dl hvitvin
  • 5 dl viltkraft
  • 3 dl fløte
  • 10 g skogsopp (tørket)
  • 1 ss sherry- eller bringebæreddik
  • 1 ts brunt sukker
  • 2 ss soyasaus
  • 5 ss gressløk/vårløk
  • salt og svart pepper

Rype

  • 2 stk ryper (eller orrfugl)
  • 2 ss smør
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  • Renskjær lår- og vingekjøtt fra fuglene. Fjern alt av skinn, brusk og benspiler og skjær i terninger på cirka én centimeter. Skyll kjøttet i 20 sekunder i kaldt vann, slik at blodet trekker ut og smaken blir mindre bitter. Tørk av.
  • Skrell og kutt løk, gulrot og persillerot i terninger på cirka én centimeter. Hakk opp soppen og bløtlegg den i hvitvinen.
  • Stek kjøttet i litt smør i en sauterpanne i ett minutt. Ha i grønnsakene og fres i ett minutt til. Hell på hvitvin og sopp og kok opp.
  • Hell på viltkraften og skru ned varmen litt. La småkoke i 20 minutter før du tilsetter fløte. Kok så i ti minutter, til det begynner å tykne litt. Ha i soyasaus og eddik.
  • Smak til med salt og pepper og dryss over finsnittet gress- eller vårløk ved servering.

Steking av rypebryst:

  • Ikke skjær ut brystene; stek dem mens de sitter på skroget.
  • Pannestek fuglene i smøret på medium varme. Snu dem hele tiden i cirka fem minutter til stekeskorpen er jevn og fin. Trekk pannen til side, legg fuglene med brystene opp og la hvile i pannen.
  • Rypekjøtt må ikke gjennomstekes, det spises best med en kjernetemperatur på 45 grader. Skjær ut brystene og del dem i skiver. Legg tilbake på skrogene og server dem varme.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk