Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Grunnoppskrift: Klassisk lammegryte

Én grunnoppskrift, en vinverden av muligheter
Oppskrift på klassisk lammegryte som kan gå i flere retninger, avhengig av humøret.

Oppskrift på klassisk lammegryte som kan gå i flere retninger, avhengig av humøret.

-
+

  • 2 kg lammelår uten ben
  • 4 løk
  • 3 gulrot
  • 200 g rotgrønnsaker
  • 8 hvitløksfedd
  • 100 g smør (til steking)
  • 50 g olivenolje (til steking)
  • 3 laurbærblader
  • 7.5 dl lammekraft – innkokt
  • 1.5 ss tomatpuré
  • 3 ss mel (kan sløyfes
  • salt og grovmalt pepper
  • Del lammelåret i store biter på 5 x 5 centimeter (de krymper 40 % under koking).
  • Stek kjøttet i smør og olivenolje i en stor panne til de får en fin stekeskorpe. Gjør dette i flere omganger for å unngå at det begynner å koke i pannen.
  • Hiv kjøttet oppi gryten sammen med kraften, tomatpuré, laurbær, salt og pepper.
  • Sett gryten på moderat varme slik at det koker rolig opp.
  • Skrell løken og hvitløken mens gryten koker opp, og del dem 1 cm tykke ringer. «Løs opp» løkringene og stek i smør og salt i ti minutter på moderat varme. Løkringene skal bli lett brune og klappe litt sammen, da slipper du den rå svovelsmaken. Hell alt oppi gryten.
  • Kutt gulrot og rotgrønnsaker, for eksempel pastinakk, persillerot og sellerirot, i 1 cm store terninger og stek til de har fått litt farge. Hiv disse også oppi gryten.
  • Kok opp og la gryten småkoke i en time og femten minutter.
  • Vend gjerne innholdet med en tresleiv iblant, men det er ingen grunn til å røre ofte rundt.

Se viner som passer til:

Lam i Vindatabasen