Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Lilla mat

Pavlova med solbærkrem og karamellisert hvit sjokolade

Pavlova med solbær og karamellisert hvit sjokolade

-
+

Marengsbunn

  • 8.00 stk Eggehviter
  • 400.00 g Sukker
  • 100.00 g Lyst brunt sukker
  • 4.00 ts Maisennamel
  • 2.00 ts Hvitvinseddik
  • Noen dråper rosenvann, hvis du har
  • Spiselige blomster, gjerne kandiserte, til pynt

Karamellisert hvit sjokolade

  • 200.00 g Hvit sjokolade

Sjokoladesaus

  • 100.00 g Mørk sjokolade
  • 0.50 dl Kremfløte
  • 2.00 ss Cassis (solbærlikør) hvis du har

Solbærkrem

  • 4.00 dl Kremfløte
  • 4.00 ts Sukker
  • 2.00 dl Gresk yoghurt (ikke fettredusert)
  • 2.00 dl Solbærpuré

Montering

  • Spiselige blomster, gjerne kandiserte, til pynt

Gjør noe ekstra ut av pavlovaen

Slik gjør du

  • Varm ovnen til 180 grader.
  • Skill eggehvitene fra plommene og pisk dem til de former myke, hvite topper.
  • Bland sukkeret godt og ha i litt etter litt.
  • Pisk godt og lenge til blandingen er blank og jevn; det er et mål at sukkeret er godt inkorporert.
  • Dryss over maisenamel og eddik, og vend forsiktig inn.
  • Legg et bakepapir på et ovnsbrett og bruk en ca 20 cm stor tallerken til å tegne en sirkel på papiret.
  • Spre marengsen innenfor sirkelen og glatt ut toppen så godt du kan.
  • Sett inn midt i ovnen og skru umiddelbart temperaturen ned til 150 grader. Stek til marengsen er ferdig og sprekker litt opp, ca 1 time.
  •  Åpne ovnsdøren og la marengsen stå til den er fullstendig nedkjølt. Den kan gjerne lages noen dager før også, og pakkes inn i plastfolie og stå kjølig. Eventuelt fryses ned. Da kan du være heldig og oppdage at den blir enda deiligere og seigere inni.

Karamellisert hvit sjokolade

  • Karamellisert sjokolade kan du lage dagesvis i forveien. Det er enkelt, men krever litt tilstedeværelse.
  • Bryt sjokoladen i biter og legg den i en nonstickform. Sett den inn i ovnen på 130 grader. Hvert tiende minutt tar du sjokoladen ut og rører i den. Den vil bli kornete og rar, men sakte, men sikkert, vil den få en gylden karamellfarge ettersom den karamelliserer seg. Avhengig av ovnen, kan det ta alt fra 30 til 90 minutter.
  • Kjøl litt ned og legg/smør sjokoladen utover et bakepapir. Avkjøl og sett i en boks i kjøleskapet til du trenger den.

Sjokoladesaus

  • Knekk sjokoladen i småbiter og ha i en gryte sammen med fløte på middels til lav varme til sjokoladen har smeltet. Rør inn litt solbærlikør hvis du har.
  • Avkjøl.
  • Dersom du lager denne dagen i forveien og opevarer den kaldt, kan den stivne såpass at den ikke er lett å ringle utover pavlovaen. Varm den forsiktig opp til den er flytende, men ikke varm.

Solbærkrem

  • Pisk fløte og sukker til det er myk krem.
  • Ha i yoghurten og pisk videre under oppsikt til den er stiv.
  • Vend sobærpureen inn i kremen.

Montering

  • Legg marengsbunnen på et fat.
  • Bre solbærkremen jevnt utover marengsen like før servering.
  • Dryss over karamellisert hvit sjokolade og hell sjokoladesausen i et uregelmessig mønster over det hele.
  • Pynt med spiselige blomster og kronblader. Roser og nelliker er fint.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner