Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Maaemo

Rømmegrøt med speket reinsdyrhjerte og plommeeddik

Oppskrift på rømmegrøt

Oppskrift på rømmegrøt

-
+

Rømmegrøt

  • 5.00 dl seterrømme
  • 5.00 dl helmelk
  • 45.00 g hvetemel
  • 70.00 g sammalt hvetemel, nymalt
  • salt
  • plommeeddik
  • speket reinsdyrhjerte
  • smør, 15 g per porsjon

Gir om lag 1,2 liter

Slik gjør du:

  • Ha rømme i en gryte og varm opp langsomt. Sikt i mel litt etter litt, under stadig omrøring. Etter hvert vil noe av fettet begynne å slippe. Øs dette ut underveis. Fortsett slik i åtte til ti minutter. Når konsistensen er jevn og fin og mye av fettet har sluppet, begynn å spe med litt og litt melk, som når man lager en hvit saus. Når all melken er blandet inn i rømmegrøten, smak til med salt og plommeeddik.
  • Brun smør. Dette gjøres best ved å varme smøret på middels varme. Når det begynner å syde og fråde, er det viktig å følge med. Det er meningen at smøret skal gjennomgå en bruningsprosess, så melkesukker og -proteiner får en rik karamellisert smak, men det er viktig at smøret ikke blir brent. Lukt deg frem til riktig resultat. Når du er fornøyd, ta av platen. Hell i et par dråper plommeeddik, for å gi en litt syrlig smak, og for å stoppe bruningen.

PLOMMEEDDIK
Lages ganske enkelt ut på å dele plommer i to, tørke dem i ovnen over natten ved 60 grader. Ha plommene på glass og hell over husholdningseddik. Eddiken begynner å få smak ganske fort, men det er best å vente i noen dager for å la smaken sette seg.

SERVERING
Fyll en bolle eller tallerken med ønsket mengde rømmegrøt. Riv over speket reinsdyrhjerte med et fint rivjern. Hell en spiseskje smør i midten på hver porsjon.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner