Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Mat fra Midtøsten

Fårikålkjøtt på indisk vis

Fårikålkjøtt på indisk vis

Oppskrift på fårikålkjøtt laget på indisk vis

-
+

Fårikålkjøtt på indisk vis

  • 2 kg fårikålkjøtt
  • 2 stk løk
  • 4 stk hvitløksfedd
  • 50 g frisk ingefær
  • 1 stk chili
  • 100 g smør
  • 1 ss malt koriander
  • 1 ts spisskumin
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ss valmuefrø
  • 1 ss garam masala
  • 1 stk tomater på boks
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 3 dl fløte

Topping:

  • 50 g cashewnøtter
  • 10 stk korianderstilker
  • 5 stk myntestilker
  • 2 stk vårløk
  • 1 dl fast yoghurt

Basmatiris

  • 400 g basmatiris
  • vann
  • 0.5 ts salt
  • 4 ss solsikkeolje
  • 5 centimeter agurk
  • 2 centimeter chili
  • 1 stk lime

Slik gjør du:

  • Skjær av overflødig/løst fett hvis det er noe av det på kjøttet. Utvendig fett på bitene kan man la sitte på og snitte fint med en skarp kniv. Dette blir veldig godt sprøstekt.
  • Stek lammet med fettsiden ned i en stekepanne til det er sprøtt og legg deretter kjøttet over i en ildfast form. Sett formen med kjøttet i ovnen på 180 grader mens du lager sausen som skal helles over. (Tar cirka 30–40 minutter).
  • Finhakket løk, hvitløk, ingefær og chili stekes på lav/moderat varme i smør i cirka ti minutter i en bredbunnet kjele.
  • Løken skal blir mør og blank, ikke brun. Hell på alle krydderne og stek videre i fem minutter. Hell på tomaten og kok rolig i 20 minutter til sausen begynner å bli tykk. Hell på fløten, kok opp og mikse sausen med en stavmikser, smak til med salt til og hell sausen over lammet i formen. Slå folie over formen og bak lammet videre på 180 grader i 1,5 time.
  • Ta av folien og bak videre i 30 minutter for at en del av væsken i formen fordampes og smaken forsterkes kraftig. Totalt 2,5 time skal være nok for å bake bitene møre, men ta ut en bit for sikkerhets skyld og sjekk at kjøttet slipper beinet når du trykker på det. Hvis det virker seigt/hard, må formen bakes videre i cirka 30 nye minutter under folie.
  • Gryten kan aller helst lages ferdig på forhånd og varmes opp når gjestene kommer.

Topping:

  • Frisk koriander, mynte, vårløk, yoghurt og cashewnøtter drysses på toppen ved serving.

Basmatiris:

  • Skyll risen fem minutter i kaldt vann. Mål opp vann etter rismengde angitt på pakken.
  • Dryss litt salt i vannet og kok opp.
  • Sett på et tett lokk og skru ned varmen til nivå 3/9. La risen koke i 15 minutter. Trekk kjelen til side og la kjelen trekke fem minutter. Ta av lokket og la den dampe i fem minutter.
  • Helle litt olje over risen og løfte den ut under i fra med sleiva slik at man løfter risen opp og ikke trykker den ned. Dyss på sesamfrø, finsnittet chili, koriander, en skvis limejuice og noen biter med agurk.
  • Obs: Aldri rør i risen før den er ferdig dampet og serveringsklar. Lar man seg friste, blir det bare en kladd som svir seg i bunnen. Stikkordene er løs og luftig.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk