Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat fra Midtøsten

Hummus med syrlig lammekjøtt

Gamlemåten er ofte den beste
Oppskrift på hummus med syrlig lammekjøtt

Oppskrift på hummus med syrlig lammekjøtt

-
+

Hummus

  • 100 g tørre kikerter
  • 1 ts natron
  • 100 g tahini
  • 2 stk. små hvitløksfedd
  • 1 ss sitronsaft
  • 0.25 ts spisskummen
  • 0.5 ts salt
  • salt og pepper

Lammekjøtt

  • 300 g lam- eller storfekjøtt, skåret i bitte små terninger
  • 1 stk. hvitløksfedd, finhakket
  • 0.5 ts malt allehånde
  • 0.5 ts malt koriander
  • 0.25 ts malt kanel
  • en klype hvit pepper
  • 2 ss sitronsaft
  • 3 ss finhakket bladpersille
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Bløtlegg kikerter i tre-fire ganger sitt eget volum vann i minst åtte timer, gjerne over natten. Skift vann (det holder med litt mindre vann denne gangen) og ha i natron. Natron gjør at kikertene mykner raskere. Kok opp, skru ned varmen til lav og sett på lokk. Skum av i begynnelsen. La putre til kikertene er helt myke og i ferd med å falle fra hverandre, alt fra en halvtime til to timer eller mer. Renn av kikertene, men ta vare på kokevannet.
  • Ha kokte kikerter sammen med de øvrige ingrediensene og 0,75 dl av kokevannet (eventuelt iskaldt vann) i en foodprosessor. Kjør til du har en homogen masse. Skrap ned fra sidene underveis, om nødvendig. La deretter foodprosessoren gå i fire-fem minutter til. Ha over i en bolle og dekk med plastfilm rett på hummusen for å unngå snerk. Sett til side.
  • Bland sammen finhakket kjøtt, hvitløksfedd, krydder, halvparten av sitronsaften (1 ss), halvparten av bladpersillen (1,5 ss), 0,5 ts salt og litt nymalt svart pepper. Mariner i en halvtime.
  • Varm en tykkbunnet stekepanne over medium/høy varme. Ha i olivenolje og stek kjøttet. Ikke rør for mye, så det får litt farge.
  • Når kjøttet er gjennomstekt, ha i smør og bland godt sammen mens det smelter. Trekk av varmen og ha i resten av sitronsaften (1 ss). Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig.
  • Kjenn om hummusen trenger mer salt og pepper. Er den blitt veldig fast, spe med en spiseskje vann.
  • Fordel hummus på et fat. Topp med lammekjøtt og resten av bladpersillen.