Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Mat fra Midtøsten

Hummus med syrlig lammekjøtt

Gamlemåten er ofte den beste

Oppskrift på hummus med syrlig lammekjøtt

-
+

Hummus

  • 100 g tørre kikerter
  • 1 ts natron
  • 100 g tahini
  • 2 stk. små hvitløksfedd
  • 1 ss sitronsaft
  • 0.25 ts spisskummen
  • 0.5 ts salt
  • salt og pepper

Lammekjøtt

  • 300 g lam- eller storfekjøtt, skåret i bitte små terninger
  • 1 stk. hvitløksfedd, finhakket
  • 0.5 ts malt allehånde
  • 0.5 ts malt koriander
  • 0.25 ts malt kanel
  • en klype hvit pepper
  • 2 ss sitronsaft
  • 3 ss finhakket bladpersille
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Bløtlegg kikerter i tre-fire ganger sitt eget volum vann i minst åtte timer, gjerne over natten. Skift vann (det holder med litt mindre vann denne gangen) og ha i natron. Natron gjør at kikertene mykner raskere. Kok opp, skru ned varmen til lav og sett på lokk. Skum av i begynnelsen. La putre til kikertene er helt myke og i ferd med å falle fra hverandre, alt fra en halvtime til to timer eller mer. Renn av kikertene, men ta vare på kokevannet.
  • Ha kokte kikerter sammen med de øvrige ingrediensene og 0,75 dl av kokevannet (eventuelt iskaldt vann) i en foodprosessor. Kjør til du har en homogen masse. Skrap ned fra sidene underveis, om nødvendig. La deretter foodprosessoren gå i fire-fem minutter til. Ha over i en bolle og dekk med plastfilm rett på hummusen for å unngå snerk. Sett til side.
  • Bland sammen finhakket kjøtt, hvitløksfedd, krydder, halvparten av sitronsaften (1 ss), halvparten av bladpersillen (1,5 ss), 0,5 ts salt og litt nymalt svart pepper. Mariner i en halvtime.
  • Varm en tykkbunnet stekepanne over medium/høy varme. Ha i olivenolje og stek kjøttet. Ikke rør for mye, så det får litt farge.
  • Når kjøttet er gjennomstekt, ha i smør og bland godt sammen mens det smelter. Trekk av varmen og ha i resten av sitronsaften (1 ss). Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig.
  • Kjenn om hummusen trenger mer salt og pepper. Er den blitt veldig fast, spe med en spiseskje vann.
  • Fordel hummus på et fat. Topp med lammekjøtt og resten av bladpersillen.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner