Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Mat fra Midtøsten

Kjøttbollegryte fra Midtøsten (Dawud basha) med vermicelliris

Denne gryten er best på kalde dager

Oppskrift på kjøttbollegryte med vermicelliris

-
+

Kjøttboller

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 stk liten løk, skrellet og finhakket
  • 1 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket
  • 0.5 ts allehånde
  • 0.25 ts kanel
  • 0.5 ts salt
  • 0.25 ts pepper
  • olivenolje til steking

Gryte

  • 3 ss olivenolje
  • 1 stk mellomstor løk, skrellet og finhakket
  • 2 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket
  • 20 g tomatpuré
  • 0.5 ts sukker
  • 400 g hakkede tomater (friske eller hermetiske)
  • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber), eller annen type chiliflak etter smak
  • 300 g poteter, skrellet og skåret i biter
  • 3 dl vann
  • bladpersille til servering (kan sløyfes)
  • salt og pepper

Vermicelliris

  • 175 g basmatiris (2 dl)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 2 ss brukket vermicellipasta (tel şehriye) eller små biter av knust pasta (f.eks. spagetti, spaghettini eller linguine)
  • 2.8 dl vann
  • salt

Kjøttboller

  • Bland sammen alle ingrediensene til koftah. Form til 15–20 små kjøttboller.
  • Varm opp olivenolje i en tykkbunnet gryte over medium/høy varme. Brun kjøttbollene i 2–3 omganger. De skal ikke bli gjennomstekte.
  • Sett til side.

Gryte

  • Bruk samme gryte som kjøttbollene ble stekt i, skru ned til medium varme og ha i løk. Fres under jevnlig omrøring til myk og blank, 8–10 minutter.
  • Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker og fres videre i 1 minutt.
  • Ha i hakkede tomater og chiliflak. Bland godt sammen, så tomatpureen er godt fordelt i sausen. Ha i 3 dl vann og poteter. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 10 minutter.
  • Smak til med salt og pepper. Ha i kjøttbollene. Sett på lokket igjen og la putre til kjøttbollene er gjennomstekte og potetene møre, 20–25 minutter.

Vermicelliris

  • Skyll ris i flere omganger til vannet renner klart, eller så mange ganger du orker. Renn av.
  • Varm opp olivenolje og smør i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres pasta mens du rører jevnlig. Den skal bli brun, men ikke brent.
  • Ha i ris og 0,5 ts salt. Bland godt sammen og ha i vann. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La koke i 12 minutter.
  • Trekk av varmen og la stå i minst 10 minutter, helst 20. Rør opp risen med en gaffel og smak til med mer salt, om nødvendig.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk