Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Sverre Sætres beste oppskrifter til 17. mai: Vannbakkels med røkelaksmousse

Saltmat og søtmat, makroner og is – Sverre Sætre lager 17. mai
Sverre Sætres vannbakkels med røkelaksmousse

Sverre Sætres vannbakkels med røkelaksmousse

-
+

Sprø topping

  • 100 g hvetemel
  • 100 g kaldt saltet smør i terninger på 2 cm
  • 100 g sukker

Vannbakkels

  • 1.25 dl vann
  • 55 g saltet smør
  • 70 g hvetemel (cirka 7 ss)
  • 130 g egg (2 stk store egg)

Røkelaksmousse

  • 200 g røkelaks
  • 2 dl crème fraîche
  • svart pepper

Montering

  • 100 g røkelaks
  • gressløk
  • spiselige blomster

Slik gjør du

Sprø topping

  • Smuldre mel, sukker og smør i en bolle for hånd eller i en kjøkkenmaskin.
  • Klem deigen til cirka én centimeter tykkelse.
  • Pakk deigen inn i plast og la den hvile cirka en time i kjøleskapet. Du vil få litt deig igjen, men den kan fryses til senere bruk.

Vannbakkels

  • Kok opp vann og smør i en kjele. Når det koker, tas kjelen av platen. La kjelen stå av platen med lokk til smøret har smeltet.
  • Sett kjelen tilbake på platen og kok opp væsken. Tilsett melet og rør med en tresleiv i kjelen til alt melet er rørt ut i væsken. Fortsett å røre til deigen samler seg og slipper kantene. Sett kjelen på platen og fortsett å røre til du begynner å få et belegg i bunnen av kjelen. Ta massen ut av kjelen og over i en bolle. La deigen avkjøle seg i fem minutter.
  • Rør inn eggene, ett av gangen med en tresleiv. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg. Når deigen er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig.
  • Forvarm stekeovnen til 175 °C.
  • Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose med rund tyll med åpning på én centimeter. Sprøyt små kuler, cirka tre centimeter i diameter på en bakepapirkledd stekeplate.
  • Kjevle sprø topping-deigen tynt ut. Stikk ut sirkler som har samme diameter som vannbakkelskulene og legg dem på toppen av kulene.
  • Stek vannbakkelskulene i 20–25 minutter til de blir gyllenbrune. Det er viktig å ikke åpne ovnen under første halvdel av steketiden, for da kan kulene falle sammen. Når kulene høres hule ut når du banker på dem, er de ferdige. Ta kulene ut av ovnen og la dem avkjøles på rist.

Røkelaksmousse

  • Kutt røkelaksen i biter. Kjør røkelaks og crème fraîche på en foodprocessor til den blir glatt. Smak til med pepper. Ha moussen i en sprøytepose med tyll.

Montering

  • Del vannbakkelsen i to. Legg litt røkelaks i bunnen av vannbakkelsen. Sprøyt mousse i vannbakkelsen.
  • Du kan bruke topp og bunn til to åpne vannbakkels boller eller sette toppen på moussen slik at du får en «burger».
  • Pynt med gressløk og spiselige blomster.