Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Breiflabbgigot med ovnsstekt salsa verde og sitron

Kokebokforfatterens beste tips: Spar tid – la maten lage seg selv
-
+

Salsa verde

  • 1 stk økologisk sitron (delt i seks skiver på cirka tre millimeter)
  • 1.5 dl extra virgin olivenolje
  • 10 stk ansjoser (sil av oljen)
  • 15 stk basilikumblader
  • 15 stk mynteblader
  • 1 liten bunt bladpersille
  • 0.25 ss dijonsennep
  • 1 stk hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss kapers, skyllet, silt av og tørket med kjøkkenpapir

Fisk

  • 5 ss extra virgin olivenolje
  • havsaltflak
  • 1.5 kg breiflabbhale på benet (uten skinn og hinner)
  • 3 stk hvitløksfedd (i tynne skiver)
  • blader fra 4 rosmarinkvaster

Slik gjør du

  • Forvarm ovnen til 150 grader varmluft. Legg sitronskivene på et brett dekket med bakepapir. Stek dem i ovnen i 25 minutter. La dem avkjøle litt, før du har dem over i en bolle og heller på olivenolje til det dekker.
  • La stå noen timer, hvis du har tid. Oljen vil gjøre skallet mykt og oljen får smak av sitron.
  • Forvarm ovnen til 220 grader varmluft. Sett en stor jerngryte over høy varme og tilsett to spiseskjeer olivenolje.
  • Ha salt og pepper over hele fisken, brun den på alle sider – det tar om lag fem minutter – og sett i ovnen. Stek den i 25 minutter; kjøttet inne ved benet skal være hvitt, ikke blankt.
  • Lag salsa verde ved å ha alle ingrediensene, bortsett fra oljen med sitronskivene, i en food-prosessor. Puls flere ganger, mens du gradvis heller i oljen (men ikke sitronskivene). Skrap salsaen over i en bolle. Kutt sitronskivene i små biter og ha dem i blandingen. Smak til med litt pepper.
  • Varm tre spiseskjeer olivenolje i en stekepanne, og stek hvitløk og rosmarin til hvitløken er gyllen. Legg fisken på et varmt serveringsfat, legg hvitløk- og rosmarinolje oppå fisken, og server med salsa verde ved siden av.