Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Khoresh-e-gheymeh

En sleivete tweet førte til kokebokkontrakt og en kvart million solgte bøker
Oppskrift på Khoresh-e-gheymeh: persisk gryte med tørket lime, lam og splitterter

Oppskrift på Khoresh-e-gheymeh: persisk gryte med tørket lime, lam og splitterter

-
+

Khoresh-e-gheymeh

  • 3 ss olivenolje
  • 3 stk små eller 2 store løk, grovhakket
  • 1 kg lammebog eller annet grytekjøtt av lam, uten ben, skåret i biter på 2,5 cm
  • 2 ts malt gurkemeie, toppede
  • 2 store klyper safrantråder
  • 1 ts malt kanel, toppet
  • 150 g tomatpuré
  • Havsalt i flak og nykvernet pepper
  • 8 stk persiske tørkede hele lime (du finner tørket lime i butikker med mat fra Midtøsten og Iran) eller syltede sitroner
  • 200 g tørkede gule splitterter

Persisk gryte med tørket lime, lam og splitterter

Khoresh-e-gheymeh

Khoresh-e-gheymeh er en av de mest populære gryterettene i Iran – og den gode nyheten er at den er en av de enkleste å lage. Dette er en kjempefin rett for dem som ikke har prøvd persisk mat før, for tomatbasen gjør smaken litt mer kjent enn noen av de andre, mer autentiske gryterettene. Det unike med denne retten er den herlige skarpheten fra persisk tørket lime. Du kan også variere med å tilsette halve, stekte auberginer eller aubergine stekt i tykke skiver – og sist, men ikke minst pynte retten med tynne, stekte potetskiver, akkurat som chips.

Slik gjør du

  • Sett en stor, tykkbunnet kjele på middels varme, ha i olivenoljen og løken og la det frese til løken er myk, blank og gjennomstekt.
  • Skru opp til høy varme, tilsett lammekjøttet og la det frese i omtrent 5 minutter. Rør hele tiden for å holde kjøttet i bevegelse, slik at det ikke blir kokt.
  • Rør i gurkemeien, og sørg for at kjøttet blir dekket med et jevnt lag.
  • Gjør det samme med safranen og kanelen, tilsett tomatpuré og rikelig med havsalt og pepper, rør godt rundt og la det hele frese i ett minutt.
  • Stikk en gaffel flere ganger i de tørkede limene, og ha dem i kjelen med kjøtt.
  • Tilsett nok kaldt vann til at det så vidt dekker innholdet i kjelen. Rør godt, senk til laveste varme og la gryteretten stå og putre i halvannen time.
  • Tilsett de gule splittertene, smak eventuelt til med mer krydder og la gryteretten putre i ytterligere én time. Server med basmatiris.