Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Krydret gulrotkake med pistasjnøtter, mandler og rosevannkrem

En sleivete tweet førte til kokebokkontrakt og en kvart million solgte bøker
Oppskrift på krydret gulrotkake med pistasjnøtter, mandler og rosevannkrem

Oppskrift på krydret gulrotkake med pistasjnøtter, mandler og rosevannkrem

-
+

Gulrotkake

  • 3 stk store egg fra frittgående høns
  • 200 g sukker
  • 2 ts vaniljeekstrakt
  • 200 g malte mandler
  • 100 g kokosmasse
  • 2 ts malt kanel, toppede
  • 150 g usaltet smør, smeltet
  • 2 stk gulrøtter, grovrevet
  • 100 g pistasjnøtter uten skall, grovhakket
  • melis, til dryss

Rosevannkrem

  • 3 dl kremfløte
  • 2.5 ss rosevann
  • 3.5 ss melis
  • Noen hakkede pistasjnøtter

Gulrotkake

Iran produserer mye nøtter, og nøttenes konge er utvilsomt pistasj. Første gang jeg bakte denne kaken, var da jeg begynte med middagsklubber. Vi har ikke tradisjon for desserter i Iran, men jeg visste at gjestene mine forventet en skikkelig dessert, og dermed ble denne kaken født.

  • Forvarm stekeovnen til 160 °C (140 °C i varmluft).
  • Kle en springform på 23 cm med nok bakepapir til å dekke bunnen og sidene. Du trenger ikke å smøre formen eller bakepapiret, for oljen fra nøttene og smøret gjør at røren ikke klistrer seg til papiret.
  • Visp sammen egg, sukker og vaniljeekstrakt i en bolle.
  • Rør i malte mandler, kokosmasse og kanel.
  • Tilsett smeltet smør, og bland godt.
  • Ha i revet gulrot og pistasjnøtter, og rør igjen til ingrediensene er godt blandet.
  • Hell eller øs røren forsiktig over i kakeformen, og stek kaken i en time, eller til den virker fast og har fått en fin skorpe oppå. Ta en titt på kaken etter 40 minutter for å forsikre deg om at den blir jevnt stekt. Når steketiden er over, lar du kaken avkjøles i formen, gjerne over natten. Kaken blir saftigere og smaker bedre når den er kald.

Rosevannkrem

  • Visp sammen kremfløte, rosevann og melis til en tykk og smidig krem i en bolle, enten for hånd eller med en elektrisk håndvisp.
  • Legg en stor klatt krem på hvert kakestykke, og dryss over litt melis. Pynt med hakkede pistasjnøtter. Hvis du lar kaken stå i kjøleskapet med plastfolie over, kan den oppbevares i inntil én uke.