eggwash (én eggeplomme, en skvett vann og en klype salt)
Slik gjør du:
Lag fordeigen ved å røre ut mel i melk og kok opp sammen med safranlaken. Rør hele tiden, den er klar når den er tykk og kladdete. Sett til avkjøling.
Når deigen er kald, tilsett resten av melken, sukker, gjær og 200 g hvetemel og bland sammen. Når deigen er glatt og fin, tilsetter du resten av melet.
Kna deigen eller bruk kjøkkenmaskin, til den er smidig og glinsende. Det tar lengre tid enn du tror – minst 20 minutter med kjøkkenmaskin. Ta glutentesten ved å strekke ut en liten deigklump med fingrene til den er så tynn at du nesten kan se gjennom den. Hvis den sprekker, må den knas enda lenger.
Tilsett romtemperert smør og salt, og kna på nytt til deigen har tatt opp smøret.
Trykk ut deigen på et brett, eller på en tallerken som får plass i kjøleskapet og dekk til. La deigen stå kjølig et par timer, og gjerne over natten. Hvis du ikke har tid kan du droppe dette, men en kald deig er lettere å kjevle ut.
Kjevle ut deigen til et rektangel, en halv til én centimeter tykk, og skjær i én centimeter brede strimler (cirka 100 gram). Hvis du plasserer kjevlet oppå deigen og bruker den som støtte for pizzahjulet, blir strimlene helt rette.
Rull strimlene til ønskede former – se bilde – eller lag boller ved å rulle deigen til kuler. La heve minst halvannen time.
Legg rosiner i en skål med vann. Når deigen er ferdig hevet, plasser rosinene på lussekattene. Stek i ovn på 220 grader i cirka åtte minutter, til de er gylne.
Pensle lussekattene med eggwash når de fortsatt er varme.
Pensle bollene med smeltet smør og dypp i sukker mens de fortsatt er varme.