Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Lussekatter

-
+

Fordeig

  • 100 g hvetemel
  • 260 g H-melk
  • 10 g safranlake

Tilsett

  • 400 g hvetemel
  • 120 g H-melk
  • 80 g sukker
  • 20 g gjær
  • 100 g smør (romtemperert)
  • 6 g salt
  • eggwash (én eggeplomme, en skvett vann og en klype salt)

Slik gjør du:

  • Lag fordeigen ved å røre ut mel i melk og kok opp sammen med safranlaken. Rør hele tiden, den er klar når den er tykk og kladdete. Sett til avkjøling.
  • Når deigen er kald, tilsett resten av melken, sukker, gjær og 200 g hvetemel og bland sammen. Når deigen er glatt og fin, tilsetter du resten av melet.
  • Kna deigen eller bruk kjøkkenmaskin, til den er smidig og glinsende. Det tar lengre tid enn du tror – minst 20 minutter med kjøkkenmaskin. Ta glutentesten ved å strekke ut en liten deigklump med fingrene til den er så tynn at du nesten kan se gjennom den. Hvis den sprekker, må den knas enda lenger.
  • Tilsett romtemperert smør og salt, og kna på nytt til deigen har tatt opp smøret.
  • Trykk ut deigen på et brett, eller på en tallerken som får plass i kjøleskapet og dekk til. La deigen stå kjølig et par timer, og gjerne over natten. Hvis du ikke har tid kan du droppe dette, men en kald deig er lettere å kjevle ut.
  • Kjevle ut deigen til et rektangel, en halv til én centimeter tykk, og skjær i én centimeter brede strimler (cirka 100 gram). Hvis du plasserer kjevlet oppå deigen og bruker den som støtte for pizzahjulet, blir strimlene helt rette.
  • Rull strimlene til ønskede former – se bilde – eller lag boller ved å rulle deigen til kuler. La heve minst halvannen time.
  • Legg rosiner i en skål med vann. Når deigen er ferdig hevet, plasser rosinene på lussekattene. Stek i ovn på 220 grader i cirka åtte minutter, til de er gylne.
  • Pensle lussekattene med eggwash når de fortsatt er varme.
  • Pensle bollene med smeltet smør og dypp i sukker mens de fortsatt er varme.