Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Morassa polow

En sleivete tweet førte til kokebokkontrakt og en kvart million solgte bøker
Oppskrift på Morassa polow – persisk juvelprydet ris

Oppskrift på Morassa polow – persisk juvelprydet ris

-
+

Morassa polow

  • 500 g basmatiris
  • 3 ss vegetabilsk olje
  • 150 g meierismør
  • Havsalt i flak
  • 50 g pistasjnøtter, skåret i skiver
  • 50 g mandelflak
  • 50 g tørkede berberisbær (eller usøtede, tørkede kirsebær, tranebær eller tyttebær)
  • 40 g tørket, hakket pomeransskall (fås kjøpt på apoteket og i butikker med mat fra Midtøsten)
  • 125 g sukker

Morassa polow

Denne overdådige retten blir tradisjonelt servert i bryllup og er et strålende eksempel på den persiske tradisjonen med å gjøre maten ekstra smaksrik med frukt og nøtter.

Slik gjør du

  • Fyll en stor kjele med kokende vann, og sett den på middels til høy varme.
  • Ha i risen og la den koke i 8 minutter.
  • Sil av kokevannet, og skyll straks risen et par minutter under rennende, kaldt vann for å fjerne all overflødig stivelse.
  • Sil av igjen, og rist bort så mye overflødig vann som mulig.
  • Senk stekeplaten til lavest mulig varme. Hvis du ikke har en kjele med slippbelegg, legger du bakepapir i bunnen.
  • Ha 2 ss olje og 3 ss smør i kjelen, dryss over rikelig med havsalt og dryss risen forsiktig ned i kjelen. Trekk den innover mot midten slik at den danner en topp.
  • Pakk inn kjelelokket i et kjøkkenhåndkle (for å holde på dampen og sørge for at lokket er helt tett), legg det på kjelen og la risen koke i omtrent 1 time.
  • Alle koketopper er forskjellige, så sjekk innimellom om de øverste riskornene sveller godt opp i dampen og er hvite og fine. Hvis de virker harde og matte, legger du på lokket igjen og lar risen dampe litt lenger. Slå av varmen når risen er ferdig kokt.
  • Sett en stor stekepanne på høy varme, ha i resten av smøret og oljen, pistasjnøttene, mandelflakene, berberisbærene, pomeransskallet og sukkeret og rør raskt og godt. Fortsett å røre til sukkeret og smøret har løst seg opp. Senk til lav varme, og stek videre til bærene er møre, men ikke har endret farge.
  • Når risen er ferdig, har du to tredjedeler i en stor bolle og rører i nøtteblandingen. Bland forsiktig, og smak eventuelt til med salt. Risen som ligger igjen i bunnen av kjelen (tahdig) har en gyllen stekeskorpe, så fjern bakepapiret og nyt de gode smakene!