Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Smultringer og berlinerboller laget i airfryer

Er det mulig å lage perfekte pommes frites så å si uten fett?
Smultringer og berlinerboller

Smultringer og berlinerboller

-
+

Smultringdeig

  • 1 mk. helmelk (én Mummikopp eller 2,36 dl)
  • 1 pose tørrgjær
  • 0.5 dl sukker
  • 0.5 ts salt
  • 1 stk egg
  • 1.2 dl smeltet smør
  • 3 mk. hvetemel
  • evt. også bringebærsyltetøy, til berlinerboller

Glasur

  • 4 ss smeltet smør
  • 1 mk. melis
  • 1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
  • 2.5 ss kokende vann

Smultringdeig

  • Varm melken til kroppstemperatur (37 grader) og rør inn gjæren.
  • La stå til det begynner å skumme, cirka 10–15 min.
  • Bland de tørre ingrediensene.
  • Tilsett melkeblanding, egg og smeltet smør og kna det sammen.
  • Ha deigen på benken, tilsett mer mel hvis det trengs, og jobb med den i omtrent fem minutter. Deigen skal være løs og smidig, ikke klissete.
  • Sett til heving i en time eller to.
  • Lag glasur: rør sammen alle ingrediensene. Ha litt kokende vann rede for å justere konsistensen når den skal brukes.
  • Lag smultringer: kjevle ut deigen til 1,5 cm tykkelse. Bruk et stort glass eller en liten skål for å stikke ut smultringene. Hullet i midten stikker du ut med et shot-glass. Legg på bakepapir og la heve.
  • Berlinerboller lager du ved å kjevle deigen noe tynnere (1 cm), legge en klatt bringebærsyltetøy i midten og brette deigen over. Stikk ut bollene med et stort glass. Flytt til bakepapir og la heve.
  • Legg smultringer/berlinerboller i air fryeren og gi dem en lett dusj med solsikkeolje. Stekes i 4 minutter på 180 grader.
  • Avkjøles litt før man dypper i glasur.