Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Terje Ommundsens spicy erter og bønner med rôti og svinenakke

Denne maten lager stjernekokkene hjemme mens de venter på å åpne igjen

-
+

Stir fry-saus

  • 2 stk korianderrot
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 1 ts hvit pepper
  • 0.5 ts salt
  • litt olje til steking
  • 2 dl gulbønnesaus
  • 3 ss vann

Spicy erter og bønner

  • 4 stk grønne asparges
  • 200 g aspargesbønner
  • 200 g erter
  • en liten neve mynteblader
  • en liten neve koriander
  • 5-10 blader cha phlu
  • 2 stk små vårløk
  • 2 stk små røde thai chili

Rôti/M'semen

  • 150 g hvetemel
  • 100 g durum hvete (kjempedurum fra Holli mølle)
  • 0.5 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 2 dl lunkent vann
  • nøytral olje
  • romtemperert smør

Svinnenakke i skiver

  • 500 g svinenakke
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 0.5 ts hvit pepper
  • 0.5 ts svart pepper
  • 2 stk korianderrot
  • 1 stk sitrongress
  • 3 ss soyasaus
  • 4 ss fiskesaus
  • 1 ss palmesukker

Man har alltid en stir fried-rett i et thailandsk måltid. Jeg bruker det som er i sesong av grønnsaker, så her står man fritt. Jeg har laget en helt vegetarisk stir fry-saus. Dette er en god vegetarrett du godt kan servere alene, men jeg liker å ha den ved siden av et godt stekt kjøttstykke og et nystekt rôti-brød.

Stir fry-saus

  • Begynn med stir fry-sausen. Lag gjerne en større porsjon, den holder seg lenge i et tett glass i kjøleskap.
  • Knus hvit pepper, korianderrot og hvitløk sammen med salt til fin paste. Fres pasten så i en panne på svak varme til den er lys gyllen i farge. Ha på bønnesaus og eventuelt vann om den er for tykk. Ikke la den koke inn, da blir den for salt. Avkjøl.

Spicy erter og bønner

  • Når man skal woke, er det viktig med høy varme. Har man ikke et ordentlig wok-bluss eller lignende, bruk jernpanne på full varme.
  • Begynn med grønnsakene som trenger lengst tid. Jeg tar først bønner og asparges og litt olje, og lar dem steke litt før jeg har i resten av grønnsakene. Gjør det heller i to omganger enn å ha alt i én omgang. La pannen bli skikkelig varm igjen før runde nummer to.
  • Ha til slutt urtene og bønnesausen i pannen og vend rundt. Ikke la sausen koke, da den fort blir veldig salt.

Rôti/M'semen

Jeg har laget mine egne rôti-brød i mange år, men så lærte jeg å lage marokkansk m'semen-brød av marokkanske Smahane på Ammerud. De minnet meg voldsomt om rôti-brødet man ofte får i Sør-Thailand, og endelig har jeg nå fått dem til slik jeg ønsker dem.

Nok til syv brød

  • Lag deigen og la den hvile i én time.
  • Rull ut i små emner på 60 gram. Rull dem i olje, dekk til med plastfilm og la dem hvile en time til.
  • Bre hvert emne tynt utover benken, og pensle på med temperert smør.
  • Brett hvert emne sammen slik: Fold to av sidene inn mot midten slik at emnet blir rektangulært. Fold deretter kortendene inn på samme måte, slik at du har et firkantet brød. Stek brødene på takke eller i en teflonpanne

Svinenakke i skiver

  • Knus hvit pepper, svartpepper, korianderrot og hvitløk i en morter til fin mos.
  • Tilsett palmesukker, fiskesaus og soyasaus og gni det hele inn på kjøttet. Dette kan gjerne gjøres noen timer i forveien.
  • Grill kjøttet på kullgrill slik at det får en fin skorpe. La kjøttet få hvile litt før du skjærer det i tynne skiver. Server sammen med grønnsaker og ris.