Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mat

Tommy Østhagen og Pål Karlsens oppskrifter med sopp

I jakten på kantarellen, blir mye god matsopp oversett
Fire måter å bruke norsk sopp på

Fire måter å bruke norsk sopp på

-
+

Svinenakke med fluesopp

  • 800 g svinenakke i skiver/nakkekotelett uten ben
  • 6 stk hvitløksfedd
  • 200 g kamfluesopp og rødnende fluesopp
  • 200 g grønne erter (gjerne frosne)
  • noen biter grønnkål eller svartkål
  • smør
  • salt og pepper

Skogens kylling

  • 250 g svovelkjuke, skåret i en halv centimeter tykke skiver
  • 8 ss grønnolje (se egen oppskrift)
  • hvitløk
  • soyasaus
  • balsamico
  • salt og pepper

Grønnolje

  • 3 dl nøytral olje
  • Omtrent tre gode never med grønne urter, eksempelvis ramsløk, persille, blomkarseblader, estragon eller annet

Kreftkjukedoktor

  • en kjele vann
  • en klump kreftkjuke
  • sukker/honning
  • sitron/lime

Svinenakke med fluesopp

De to fluesoppene i retten har kraftig og god soppsmak, men de er giftige i rå tilstand, og må varmebehandles i 10–15 minutter før de spises. Dette er veldig viktig.

  • Stek kotelettene. På slutten av steketiden skviser du hvitløksfedd med et knivblad og har dem i stekeoljen.
  • Stek fluesoppen med salt, pepper og smør i 10–15 minutter – dette er viktig. Bruk først høy varme, så lavere.
  • Erter og kål surres varmt i smør med litt salt og pepper. Ha vann i pannen med svinenakken og kok ut til en sjy. Rør i en spiseskje smør når kraften er kokt ned litt.
  • Anrett kjøttet med sopp og grønnsaker, og hell sjyen over.

Skogens kylling

Svovelkjuke vokser på løvtrær, særlig eik. Svovelkjuke er blitt en populær råvare på restauranter og kalles ofte «chicken of the woods», fordi smaken og konsistensen kan minne om kylling. Bruk det ytterste av unge eksemplarer. Denne oppskriften passer fint som en forrett eller kveldsmat til fire personer.

  • Stek bitene av svovelkjuke gylne i smør. Krydre med salt, pepper og litt hvitløk mot slutten av steketiden.
  • Fordel svovelkjuken på tallerkenene, og hell over et par spiseskjeer grønnolje. Drypp noen dråper balsamico og soyasaus i grønnoljen. Pynt med friske eller friterte urter. Alle urter kan friteres.
  • Enkelte er allergiske mot svovelkjuke, og kan få en mage- eller tarmreaksjon. Det er ikke anbefalt å spise store mengder av den.

Grønnolje

  • Kjør urtene med oljen i en blender i fem minutter.
  • Ha over i kjele og varm opp til cirka 60 grader. Sil gjennom et klede.
  • Oppbevares i kjøleskap.

Kreftkjukedoktor

Kreftkjuke – eller chaga – er mye brukt i folkemedisin, og gir en velsmakende toddy.

  • Kok kreftkjuken i vann til fargen på vannet er som lys kaffe. Det kan ta tre til 15 minutter.
  • Ta soppklumpen ut av vannet og sett til side. Den kan kokes flere ganger, til du merker det er lite smak og farge igjen.
  • Smak til toddyen med sukker/honning og et par skiver med sitron eller lime.
  • Tilsett brennevin etter ønske. Rom og konjakk er utmerket.