Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Mats Vaulen

Gratinert østers

Oppskrift på gratinert østers fra Nedre Foss Gård

-
+

Gratinert østers

  • 8.00 stk Østers, gjerne store
  • 1.50 dl Creme doble
  • 1.00 dl Tomatsaus
  • 10.00 stk Skiver Pata negra-skinke
  • Panko- eller brødsmuler
  • Havsalt
  • Lime

Creme doble

  • 3.00 dl Kremfløte
  • 1.00 dl Sherry
  • Salt og pepper

Tomatsaus

  • 1.00 stk Boks hermetiske tomater
  • 1.00 stk Løk
  • 3.00 stk Fedd hvitløk
  • 4.00 cl Sherryeddik
  • 2.00 ss Sukker
  • 1.00 ss Tomatpuré
  • 1.00 ss Røykt paprikapulver
  • Olivenolje til steking

Slik lager du gratinert østers med pata negra som på Nedre Foss Gård

Slik gjør du

  • Lag creme doble og tomatsaus i forkant.
  • Sett stekovnen på 250
  • Legg havsalt i bunnen av en ildfast form. Åpne østers, ta ut skjellmaten og sett den til side.
  • Skyll bunnen av østersskjellene og sett dem pent ned i formen med havsalt.
  • Legg en spiseskje med tomatsaus i bunnen av skjellene.
  • Legg skjellmaten over tomatsausen og legg over en god skje med redusert fløte, creme doble.
  • Dekk med en skive med spekeskinke og stek i ovnen i 5-7 minutter.
  • Dryss over pankosmuler de siste to minuttene.
  • Server med limebåter.

Creme doble

  • Kok opp fløte med sherry og reduser til halvparten gjenstår.
  • Smak til med salt og pepper og avkjøl

Tomatsaus

  • Kutt løk og hvitløk i fine terninger.
  • Fres det blankt i olivenolje
  • Tilsett tomatpuré og fres i et par minutter til.
  • Tilsett sukker og sherryeddik og kok inn.
  • Tilsett hermetiske tomater og la sausen koke i ca 15 min på lav varme. Pass på å røre i sausen en gang i blant så den ikke svir seg i bunnen.
  • Mos sausen lett med stavmikser og smak til med paprikapulver og litt salt.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner