Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Mestergrønt

Jordskokksalat

Knollgodt
Salat med bakte, melkeposjerte og friterte jordskokker

Salat med bakte, melkeposjerte og friterte jordskokker

-
+

Jordskokksalat

  • 20.00 jordskokker i ulik størrelse
  • 5.00 dl melk
  • 2.00 fedd hvitløk
  • 3.00 dl solsikkeolje
  • smør
  • 1.00 liten fersk trøffel, ev. «tartufato» – hakket trøffel på glass
  • 1.00 dl lys kyllingkraft

Slik gjør du

Skrubb og vask alle jordskokkene godt.

Bakte jordskokker. Plukk ut fire til seks jordskokker og bak dem i ildfast form ved 180 grader til de er møre.

Chips. Ta en av de største skokkene og ­høvle tynne skiver på mandolin eller med en oste­høvel. Varm solsikkeolje til 180 grader og friter de tynne jordskokk skivene til de er gyldne og sprø. Legg de på en tallerken med papir når de løftes ut av frityren. Smak til med salt.

Melkeposjert. Skrell fire til åtte av de minste jordskokkene, legg dem i en liten kjele med 1 fedd hvitløk. Hell melk over til det dekker alle jordskokkene. Ha litt salt i vannet, varm opp og la melken syde til skokkene er møre.

Ristet puré. Kutt de ­resterende skokkene i mindre biter. Ha 4 ss solsikkeolje og 2 ss smør i en kjele og legg i jordskokkene. Stek dem lenge på middels varme til de er karamelliserte og brune i fargen. Hell over litt melk og la dem koke til de er helt myke før de kjøres sammen til puré i en blender.

Kylling og trøffelskum. Ha kyllingkraft i en kjele og kok opp. Ha i trøffel ­eller most trøffel fra glass «tartufato». La væsken koke inn til halve mengden, ha i 1 dl melk og smak til. Skum opp ved servering enten med siphon eller visp.

Ved servering: Varm opp de bakte og kokte jordskokkene med litt smeltet smør og et knust hvitløksfedd. Smak til med salt og pepper og dander på tallerkener.

Se viner som passer til:

Grønnsaker i Vindatabasen
Knollgodt