Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Øst for Eggen

Dim sum-oppskrifter av forfatter Torgrim Eggen

Lær å lage dim sum av forfatter Torgrim Eggen
Torgrim Eggen lager asiatisk mat. Denne uken: Dim sum.

Torgrim Eggen lager asiatisk mat. Denne uken: Dim sum.

-
+

Svinekjøtt-fyll til damping og gyoza

  • 400 g grovkvernet svinekjøtt med en del fett
  • 0.5 l finsnittet kinakål eller hvitkål
  • 1 ss hvitløk (finknust)
  • 1 ss ingefær (finknust)
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss sesamolje
  • 1 dl vårløk (finsnittet)
  • salt og pepper etter smak
  • 1 egg (hvis nødvendig)

Laks- og rekefyll til dampede «roseknopper»

  • 200 g laksefilet uten skinn og ben
  • 200 g rensede, rå reker (gjerne frosne kongereker)
  • 1 ss ingefær (finknust)
  • 2 ss fiskesaus
  • 1 ss sesamolje
  • 1 ss chiliolje
  • saft av 1/2 lime
  • 1 dl vårløk (finsnittet)
  • 3.5 ss fersk koriander (finhakket)

Krabbefyll med glassnudler og peanøtter til mini-vårruller

  • 1 boks hermetisk krabbe (cirka 200 g) eller innholdet i et ferskt krabbeskjell
  • 50 g tørkede glassnudler
  • 1 dl salte, ristede peanøtter
  • 1 stk gulrot (grovrevet)
  • 1 ss hvitløk (finknust)
  • 1 ss ingefær (finknust)
  • 2 ss fiskesaus
  • 2 ss limesaft (nypresset)
  • 2 ss sesamolje
  • 3.5 ss koriander (finhakket)

Tofu- og grønnsaksfyll til friterte dumplings

  • 200 g tofu (velg fast eller firm kvalitet)
  • 1 løk (mellomstor)
  • 1 gulrot (grovrevet)
  • 2 dl kinakål eller hvitkål (finstrimlet)
  • 1 ss hvitløk (finknust)
  • 1 ss ingefær (finknust)
  • 1 dl soyasaus pluss eventuelt 2 ss søt soyasaus
  • 1.5 ss riseddik
  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 2 dl vårløk (finsnittet)
  • 1 ss sesamolje

Svinekjøtt-fyll til damping og gyoza

  • Strø salt (en til to ts) på kålen og sett den til side i en halvtime slik at den skiller ut vann.
  • Klem ut vannet og bland kål og svinekjøtt.
  • Ingefær og hvitløk moses sammen med stavmikser i en liten skvett vann. Bland ingrediensene sammen, og bearbeid deigen med fingrene til den er glatt og smidig og ikke for klissete.
  • Tilsett et egg hvis det oppleves som tørt og kornete.

Laks- og rekefyll til dampede «roseknopper»

  • Bruk flatsiden av kniven til å mose rekene mot skjærebrettet.
  • Hakk laksekjøttet grovt, bland laks og reker sammen og hakk til du har en middels grov fiskefarse. Bland inn de andre ingrediensene.
  • Fyllet skal føles omtrent som farse til hjemmelagde fiskekaker. La renne av hvis det er for mye fukt. Sett kjølig.

Krabbefyll med glassnudler og peanøtter til mini-vårruller

  • Kinesiske vårruller er ofte temmelig dølle på smak, men disse har litt attitude, er litt mer thai.
  • Legg nudlene i kokende vann og la dem svelle i ti minutter. La renne godt av, og hakk dem til bitene er én til to centimeter lange.
  • Bland sammen nudler, peanøtter, krabbekjøtt og de andre ingrediensene.
  • Disse rullene skal friteres, og dersom det blir for mye fuktighet vil den omdannes til lommer av damp som «sprenger» vårrullene innenfra. Peanøttene suger opp en del fuktighet, men ellers anbefales det å klemme ut og sile av blandingen før du bygger vårrullene.

Tofu- og grønnsaksfyll til friterte dumplings

  • Skjær tofu i små terninger (cirka 5 x 5 millimeter). Finhakk løk og stek tofu, løk, gulrot, kål, hvitløk/ingefær på middels varme i en stekepanne. Hell på soyasaus og eddik.
  • Stekes til blandingen er jevnt brun og det meste av fuktigheten er fordampet. Ta av varmen og rør inn vårløk og sesamolje. Avkjøl.
  • Dette fyllet blir ganske kornete, men er ellers lett å forme dumplings med.