Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Øst for Eggen

Ful medames

Libanesisk vegetarmat – sunn, fargesprakende og smekkfull av smak
Oppskrift på Ful medames

Oppskrift på Ful medames

-
+

Ful medames

  • 400 g kokte hestebønner
  • 2 fedd knust hvitløk
  • 2 ss sitronsaft
  • 0.5 dl olivenolje
  • 0.5 ts spisskummen
  • salt (cirka 1 ts) og pepper
  • 3 ss finhakket bladpersille
  • 1 stk tomat, skåret i små terninger
  • 1 stk liten grønn chili i tynne skiver
  • noen ringer rødløk

Slik gjør du

Dette er en vanlig frokostrett i Midtøsten, og ifølge arkeologer noe man har spist i minst 4000 år. Den passer like godt på et meze-bord.

Utgangspunktet er kokte og avkjølte hestebønner eller fava-bønner, en råvare jeg alltid vil forbinde med Hannibal Lecter i «Nattsvermeren»: «I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti».

  • Hvis utgangspunktet er tørkede bønner, skal de bløtlegges i 24 timer og kokes cirka én time i rikelig vann. Sil av.
  • Når bønnene er lunkne, tilsettes hvitløk, sitron, olivenolje, salt og pepper. Knus en del av bønnene (cirka 1/3) med et egnet redskap, foe eksempel en potetstapper, og la resten være hele.
  • Ha i en skål og pynt med tomat, bladpersille, chili og rødløk. Skvett litt olje på toppen for å få retten pen og glossy. Spises med brød (pita eller libanesisk flatbrød).