Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Øst for Eggen

Ful medames

Libanesisk vegetarmat – sunn, fargesprakende og smekkfull av smak
Oppskrift på Ful medames

Oppskrift på Ful medames

-
+

Ful medames

  • 400 g kokte hestebønner
  • 2 fedd knust hvitløk
  • 2 ss sitronsaft
  • 0.5 dl olivenolje
  • 0.5 ts spisskummen
  • salt (cirka 1 ts) og pepper
  • 3 ss finhakket bladpersille
  • 1 stk tomat, skåret i små terninger
  • 1 stk liten grønn chili i tynne skiver
  • noen ringer rødløk

Slik gjør du

Dette er en vanlig frokostrett i Midtøsten, og ifølge arkeologer noe man har spist i minst 4000 år. Den passer like godt på et meze-bord.

Utgangspunktet er kokte og avkjølte hestebønner eller fava-bønner, en råvare jeg alltid vil forbinde med Hannibal Lecter i «Nattsvermeren»: «I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti».

  • Hvis utgangspunktet er tørkede bønner, skal de bløtlegges i 24 timer og kokes cirka én time i rikelig vann. Sil av.
  • Når bønnene er lunkne, tilsettes hvitløk, sitron, olivenolje, salt og pepper. Knus en del av bønnene (cirka 1/3) med et egnet redskap, foe eksempel en potetstapper, og la resten være hele.
  • Ha i en skål og pynt med tomat, bladpersille, chili og rødløk. Skvett litt olje på toppen for å få retten pen og glossy. Spises med brød (pita eller libanesisk flatbrød).

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner