Slik gjør du
Dette er en vanlig frokostrett i Midtøsten, og ifølge arkeologer noe man har spist i minst 4000 år. Den passer like godt på et meze-bord.
Utgangspunktet er kokte og avkjølte hestebønner eller fava-bønner, en råvare jeg alltid vil forbinde med Hannibal Lecter i «Nattsvermeren»: «I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti».
- Hvis utgangspunktet er tørkede bønner, skal de bløtlegges i 24 timer og kokes cirka én time i rikelig vann. Sil av.
- Når bønnene er lunkne, tilsettes hvitløk, sitron, olivenolje, salt og pepper. Knus en del av bønnene (cirka 1/3) med et egnet redskap, foe eksempel en potetstapper, og la resten være hele.
- Ha i en skål og pynt med tomat, bladpersille, chili og rødløk. Skvett litt olje på toppen for å få retten pen og glossy. Spises med brød (pita eller libanesisk flatbrød).