Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Kraftverket

Skalldyrkraft

Festen er ikke over, det er skall igjen

Slik lager du skalldyrkraft

-
+

Skalldyrkraft

  • 1.5 kg hummer- eller sjøkrepsskall
  • 500 g flatfiskben (valgfritt)
  • 150 g smør
  • 1 stk hvitløk
  • 2.5 l vann
  • 5 dl hvitvin
  • 1 stk gulrot
  • 250 g sellerirot
  • 2 stk løk
  • 0.5 stk chili
  • 0.25 pott estragon
  • 0.25 pott timian
  • 3 stk laurbærblader
  • 4 stk nellikspiker
  • 75 g tomatpure
  • 2 stk tomater
  • Slik gjør du

  • Åpne hodene, fjern pavene og riv av gjellene som sitter ved benfestene. Benfestene knekkes i biter; øvrig skall knuses til biter på 3–5 cm.
  • Ha skallet i et dørslag og la det dryppe fra seg før det skal steke i kjelen. Det er viktig at det ikke blir liggende og duppe i væske i bunnen av kjelen, da svir det seg med en gang.
  • Skyll fiskebenene fri for blod og slim; fjern eventuelle gjeller, skinn og øyne.
  • Grovhakk hvitløk, gulrot, løk og stangselleri og tomater.
  • Ha smør i en bredbunnet kjele og varm opp. Ha skallene i når smøret begynner å bruse. Stek dem i rikelig med smør og grovhakket hvitløk til Maillard-reaksjonen inntreffer og de begynner å få en karamellisert skorpe. Ha så i gulrot, sellerirot, løk, urter, krydder og tomatpuré. Stek dette i cirka ett minutt, før vin og vann helles over. Ha i de grovhakkede tomatene.
  • Kok kraften uten å skumme den. Det smaksrike smøret som ligger på toppen, skal være med hele veien. Kraften kokes rolig i én time, før den siles gjennom en fin sil.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk