Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Restemat

Fløteboller med appelsin og mandel

Slik kan du lage en nydelig dessert av gamle druer
Slik lager du fløteboller med appelsin og mandel

Slik lager du fløteboller med appelsin og mandel

-
+

Fløteboller med appelsin og mandel

  • 75 g romtemperert smør
  • 75 g sukker
  • 75 g mandelmel
  • 1 stk egg

Fløtebollekrem med appelsin

  • 130 g eggehvite
  • 180 g ferskpresset appelsinjuice + zest
  • 260 g sukker
  • 4 g gelatin (2 plater)
  • sitronsyre-pulver (kan sløyfes)
  • 400 g sjokolade (melkesjokolade eller mørk)

1 porsjon gir ca 20 boller.

Mandelbunn:

  • Pisk smør og sukker til det begynner å bli luftig og fargen lysere. Tilsett mandelmel og bland godt. Ha til slutt i egget.
  • Smør tynt ut på bakepapir og stek på 160 grader i cirka fem minutter eller til bunnen har satt seg.

Fløtebollekrem med appelsin:

  • Kok appelsinjuicen med zesten. Reduser til du har 90 gram.
  • Kok juicen med sukker til 117 grader mens du pisker eggehvitene på middels hastighet. Når juicen og sukkeret når 117 grader og eggehvitene ser ut som barberskum, siler du bort appelsinzesten og har sukkerlaken over eggehvitene. Spe forsiktig slik at sukkeret fordeler seg i de piskede eggehvitene og ikke klumper seg. Zesten kan tørkes til dekor.
  • Kjør marengsen i en kjøkkenmaskin på middels hastighet til den blir kald.
  • Smelt gelatinen med litt av marengsen i kjele, ha dette over i resten av marengsen. Blir det for søtt, smaker du til med sitronsyre.
  • Når marengsen er kald, sprøytes den ut på mandelbunnen i ønsket form. La stå på kjøl i en times tid.
  • Smelt sjokoladen. Er den mørk, tempererer du den til 50 grader, kjøler ned til 28 grader og varmer opp til 31 grader igjen før du heller den over fløtebollene. Er det melkesjokolade, tempererer du den til 45 grader, kjøler den ned til 27 grader og varmer opp til 29 grader før du heller den over fløtebollene.
  • Har du litt solsikkeolje i sjokoladen, setter den seg uansett.
  • Sett fløtebollene på en rist og kle dem med sjokolade. Pynt med kandisert appelsinzest.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner