Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Signaturretten

Bent Stiansens sjøkrepssuppe med friterte sjøkrepshaler

Denne suppen har slått an i 25 år
Oppskrift på Bent Stiansens sjøkrepssuppe

Oppskrift på Bent Stiansens sjøkrepssuppe

-
+

Sjøkreps

  • 1 kg levende sjøkreps

Sjøkrepscappucino

  • skrogene fra sjøkrepsene
  • 2 ss solsikkeolje
  • 0.5 stk løk
  • 0.5 stk gulrot
  • 30 g sellerirot
  • 2 stk tomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts timian
  • 6 stk stjerneanis
  • 2 dl hvitvin
  • 2 ss konjakk
  • 6 dl fiskekraft (ev. vann og fiskebuljongterning)
  • 3 dl fløte
  • salt
  • pepper
  • sitronsaft

Friterte sjøkrepshaler

  • sjøkrepshaler fra 1 kg rå sjøkreps
  • 1 ts salt
  • kvernet hvit pepper
  • 1 stk egg
  • 2 dl brødkrumme
  • 2 ss hvite sesamfrø
  • 2 ss linfrø
  • 2 stk sitroner
  • 1 l solsikkeolje til fritering

Sjøkrepsen kan renses og paneres dagen før. Suppen kan også lages dagen før. Fritering av sjøkreps må skje rett før servering. Får du kun tak i kokte sjøkreps, kan halene renses som en reke, og halekjøttet brukes som garnityr i suppen. Suppen kokes opp og skummes med lettpisket fløte rett før servering.

  • Drep sjøkrepsen med et knivstikk gjennom hodet, mellom øyene.
  • Riv halene av sjøkrepsen og skrell dem som en reke. Hvis sjøkrepsen er veldig fersk, kan halene dyppes 15 sekunder i kokende vann og avkjøles i kaldt vann. Da er de lettere å skrelle.
  • Sett halene til side.

Sjøkrepscappucino

  • Fres sjøkrepsskall og klør i olje sammen med terninger av løk, gulrot og selleri.
  • Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, hvitløk, timian og stjerneanis. Fres litt lenger og tilsett hvitvin, konjakk og fiskekraft. Kok suppen i 20 minutter og sil kraften. Kok ned kraften til 3 dl. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  • Pisk fløten til lett skum. Ved servering blandes pisket fløte inn i varm sjøkrepskraft. Kok raskt opp, og server umiddelbart.
  • Garner med én smørdampet fennikel i strimler og noen kokte sjøkrepshaler per person.

Friterte sjøkrepshaler

  • Salt og pepre halene og vend dem i sammenpisket egg. Stryk av det meste av egget og vend halene i brødkrumme blandet med sesam og linfrø.
  • Varm opp solsikkeolje til fritering, 180 grader er fint. Friter sjøkrepshalene i to minutter til de er brune og legg dem på kjøkkenpapir for å trekke av fettet.
  • Server umiddelbart sammen med sitronbåter og sjøkrepscappuccino.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner