Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Signaturretten

Bent Stiansens sjøkrepssuppe med friterte sjøkrepshaler

Denne suppen har slått an i 25 år
Oppskrift på Bent Stiansens sjøkrepssuppe

Oppskrift på Bent Stiansens sjøkrepssuppe

-
+

Sjøkreps

  • 1 kg levende sjøkreps

Sjøkrepscappucino

  • skrogene fra sjøkrepsene
  • 2 ss solsikkeolje
  • 0.5 stk løk
  • 0.5 stk gulrot
  • 30 g sellerirot
  • 2 stk tomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts timian
  • 6 stk stjerneanis
  • 2 dl hvitvin
  • 2 ss konjakk
  • 6 dl fiskekraft (ev. vann og fiskebuljongterning)
  • 3 dl fløte
  • salt
  • pepper
  • sitronsaft

Friterte sjøkrepshaler

  • sjøkrepshaler fra 1 kg rå sjøkreps
  • 1 ts salt
  • kvernet hvit pepper
  • 1 stk egg
  • 2 dl brødkrumme
  • 2 ss hvite sesamfrø
  • 2 ss linfrø
  • 2 stk sitroner
  • 1 l solsikkeolje til fritering

Sjøkrepsen kan renses og paneres dagen før. Suppen kan også lages dagen før. Fritering av sjøkreps må skje rett før servering. Får du kun tak i kokte sjøkreps, kan halene renses som en reke, og halekjøttet brukes som garnityr i suppen. Suppen kokes opp og skummes med lettpisket fløte rett før servering.

  • Drep sjøkrepsen med et knivstikk gjennom hodet, mellom øyene.
  • Riv halene av sjøkrepsen og skrell dem som en reke. Hvis sjøkrepsen er veldig fersk, kan halene dyppes 15 sekunder i kokende vann og avkjøles i kaldt vann. Da er de lettere å skrelle.
  • Sett halene til side.

Sjøkrepscappucino

  • Fres sjøkrepsskall og klør i olje sammen med terninger av løk, gulrot og selleri.
  • Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, hvitløk, timian og stjerneanis. Fres litt lenger og tilsett hvitvin, konjakk og fiskekraft. Kok suppen i 20 minutter og sil kraften. Kok ned kraften til 3 dl. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  • Pisk fløten til lett skum. Ved servering blandes pisket fløte inn i varm sjøkrepskraft. Kok raskt opp, og server umiddelbart.
  • Garner med én smørdampet fennikel i strimler og noen kokte sjøkrepshaler per person.

Friterte sjøkrepshaler

  • Salt og pepre halene og vend dem i sammenpisket egg. Stryk av det meste av egget og vend halene i brødkrumme blandet med sesam og linfrø.
  • Varm opp solsikkeolje til fritering, 180 grader er fint. Friter sjøkrepshalene i to minutter til de er brune og legg dem på kjøkkenpapir for å trekke av fettet.
  • Server umiddelbart sammen med sitronbåter og sjøkrepscappuccino.