Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Skalldyr

Gratinert sjøkreps

Oppskrift på gratinert kreps

-
+

Gratinert sjøkreps

  • 4.00 kreps – en kreps per person
  • urtesmør
  • 250.00 g meierismør
  • 0.25 rød chili (ta ut frøene)
  • 0.50 grønn chili (ta ut frøene)
  • 1.00 sjalottløk
  • 0.50 sitrongress
  • 1.00 fedd hvitløk
  • 5.00 ss kikkoman soyasaus
  • 20.00 g skrelt ingefærrot
  • zest (revet skall) av én sitron

Soyasaus

  • 2.00 dl Kikkoman soyasaus
  • 1.00 dl sukker
  • 1.00 sitrongress
  • 20.00 g skrelt ingefær
  • 2.00 fedd hvitløk
  • 2.00 kvaster dill
  • saft og zest av én sitron

Urteolje

  • 1.00 dl nøytral olje
  • 1.00 potte dill
  • 1.00 kvast bladpersille
  • litt salt

Fire personer – bruk fire kreps

Bruk helst levende sjøkreps (bestill av fiskehandleren i god tid). Norske frosne har også bra kvalitet. Behandles som fersk etter tining i kjøleskap. Ferdigkokt sjøkreps tåler lite varmebehandling. Bruk helst kjøttet slik det er.

Slik gjør du

Temperer smøret til det er mykt, nesten flytende. Finhakk ingrediensene, rør dem inn i smøret sammen med soyasaus og sitronzest. Ha smøret i en sprøytepose.

Soyasaus

Ha alle ingrediensene i en kasserolle. Kok inn på svak varme til den har fått sirupskonsistens. Siles.

Urteolje

Kjør i food processor. Ha i gryte og gi et oppkok. Sil av. Legg krepsen på en fjøl, sett kniven i bakhodet på den og dra kniven ned langs ryggen, uten å skjære helt gjennom. Nå kan den åpnes som en sommerfugl. Tarmen som ligger langs ryggen skal ut. Fjern også innmaten. Skyll krepsen forsiktig til bare det hvite kjøttet er igjen.

Knekk klørne ved leddene slik at de også kan spises. Legg krepsen på en ovnsplate. Sprøyt urtesmøret på sommerfuglen slik at alt kjøttet dekkes. Gratiner krepsen i ovnen på 250 grader i ca. fire til seks minutter. Når du har tatt ut krepsene, øs dem videre med smøret fra ovnsplaten.

Server sommerfuglkrepsen med soyasausen, urteolje og gjerne små salatblader og ertepuré og gulrotpuré.

Se viner som passer til:

Skalldyr i Vindatabasen

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk