Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Smak

Ode til blomster

-
+

Blomstereddik

  • 8 dl hvitvinseddik
  • 5 dl blomster (for eksempel geitrams, løvetann, fiol og blåklokke)

Blomsterbalsamico

  • 1 l blomstereddik
  • 5 dl vann
  • 1 kg sukker

  • 360 g sammalt hvetemel
  • 2 gode klyper salt
  • 1 god klype sukker
  • 6 dl fløte
  • 4 dl vann
  • 200 g kokt og most mandelpuré (la den dampe av fukt før mosing)

Linsekrem

  • 200 g grønne linser (skylles godt)
  • .5 ts bakepulver
  • 1 stk løk (i grove biter)
  • saft av 1 sitron
  • 80 g solsikkekjerner (ristet lett i pannen med litt olje)
  • 1.5 dl olivenolje
  • 1 stk hvitløksfedd
  • 2 ss korsknapp (grovhakket)
  • salt og pepper

Annet tilbehør

  • små tomater (delt i to)
  • mozzarella (gjerne fra Sørlandet)
  • blomster til pynt
  • bergmynteblader
  • flaksalt og pepper

– Jeg måtte faktisk ha med en rett til ære for vårens blomster. Hos meg treffer blomster en helt spesiell nostalgisk nerve, og jeg blir tatt tilbake til barndommen, til bestemor og gartneriet, hagen hvor man kunne gå seg vill blant alle buskene og plantene. Den hagen var helt fantastisk, der den lå på 69 grader nord i Alta. Jeg blir rett og slett glad av blomster, ikke bare av å se på dem, men også av å smake og lukte på dem. Det er vår, sollys og liv, helt enkelt. Vi burde alle lukte, se og smake på blomster litt oftere.

– Dette er altså en kulinarisk ode til vårblomsten, hvor jeg prøver å bruke blomsteraroma på en fin måte uten at den blir for påtrengende. Blomsten er et vakkert garnityr her, men også i et annet format, nemlig som en reduksjon av blomstereddik og sukker. En liten blomsterbalsamico, faktisk! Alt dette serveres på en herlig potetvaffel med deilig linsekrem.

Slik gjør du:

  • Skyll av blomstene før bruk, så eventuelle insekter ikke blir med videre. Legg blomstene i et syltetøyglass og fyll på med eddik. La dette stå i minimum to uker. Om du ønsker å gjøre det på én dag, kan du kjøre blomster sammen med eddik i en blender og sile av, men det blir ikke like god smak på eddiken.

Blomsterbalsamico

  • Ha alt sammen i en kjele og kok opp. Skru ned til medium varme og la væsken reduseres. Når den begynner å bli tykkere, sett varmen på lav temperatur og la den putre til ønsket konsistens – tenk en tynn sirup for best resultat.
  • Ta kjelen av varmen og la eddiken kjøles ned i romtemperatur før du har den på flaske.

Potetvaffel

  • Ha vann i en bolle og rør inn mel, sukker, salt og potet til en jevn røre. Pisk opp fløten i en annen bolle eller kjøkkenmaskin til en lett og løs krem. Vend kremen inn i røren og la den hvile i en halvtime før bruk. Vaflene stekes med smør.

Linsekrem

  • Kok de skyllede linsene sammen med løk, nellik og bakepulver. Når linsene er møre, siler du av væsken, men behold den gjerne i tilfelle du ønsker en tynnere krem.
  • Ha de kokte råvarene i en blender sammen med de andre ingrediensene og kjør det helt fint. Smak til kremen med salt og pepper og tynn den eventuelt ut med litt væske.

Servering

  • Stek vafler i vaffeljern rett før servering og mariner tomatene lett i salt og pepper samtidig. Anrett vaffelen som en plate eller små hjerter og ha på linsekremen. Dryss på tomatene og spre rundt litt mozzarella som brytes opp med hendene. Drypp på blomsterbalsamico og garner med blomster og bergmynte.

Merknad: Bakepulveret i kokingen av kikertene er et triks jeg lærte av den eminente Tom Victor Gausdal. Bakepulver, eller natronet i bakepulver, kan brukes om man vil korte ned koketiden og «eksplodere» kjerner, bønner eller erter fort, da det skjer en kjemisk reaksjon ved forhøyet pH-verdi.

Fra «Spis mer grønt» (Cappelen Damm 2022).