Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Smør

Smør slik oldemor laget det
Oppskrift på smør

Oppskrift på smør

-
+

Smør

  • 6.00 dl kremfløte /seterrømme
  • 1.00 knivsodd salt (eller etter smak)

(gir ca. 200 g smør, avhengig av fettprosenten i fløten/rømmen som kan variere noe)

Slik gjør du:

  • Ønsker en et smør med mer smak bør en bruke rømme, det gir smøret en syrlig karakter.
  • Ha fløten/rømmen i en kjøkkenmaskin og visp på høy fart. Det er en fordel om det er lokk til bollen - når massen er i ferd med å skille seg, er det lett at kjernemelka spruter over kanten.
  • Det er lurt å skru ned hastigheten når en ser at rømmen er i ferd med å falle sammen, kjør på lavhastighet noen omganger for å samle smøret rundt vispen.
  • Sil av kjernemelka gjennom et dørslag eller en sil. Nå må smøret vaskes, det vil si knas under rennende, kaldt vann, eller at ved å tilsette vann i bollen. En må vaske med flere vann, helt til at all kjernemelk er ute.
  • Om en skal bruke smøret ferskt kan litt kjernemelkrester gi god smak, men det får dårligere holdbarhet. Ta gjerne vare på kjernemelkrester og bruk i for eksempel kake.
  • Kna inn ønsket saltmengde i smøret, eller server smøret usaltet med et dryss flaksalt.