Oppskrift på smør
(gir ca. 200 g smør, avhengig av fettprosenten i fløten/rømmen som kan variere noe)
Slik gjør du:
- Ønsker en et smør med mer smak bør en bruke rømme, det gir smøret en syrlig karakter.
- Ha fløten/rømmen i en kjøkkenmaskin og visp på høy fart. Det er en fordel om det er lokk til bollen - når massen er i ferd med å skille seg, er det lett at kjernemelka spruter over kanten.
- Det er lurt å skru ned hastigheten når en ser at rømmen er i ferd med å falle sammen, kjør på lavhastighet noen omganger for å samle smøret rundt vispen.
- Sil av kjernemelka gjennom et dørslag eller en sil. Nå må smøret vaskes, det vil si knas under rennende, kaldt vann, eller at ved å tilsette vann i bollen. En må vaske med flere vann, helt til at all kjernemelk er ute.
- Om en skal bruke smøret ferskt kan litt kjernemelkrester gi god smak, men det får dårligere holdbarhet. Ta gjerne vare på kjernemelkrester og bruk i for eksempel kake.
- Kna inn ønsket saltmengde i smøret, eller server smøret usaltet med et dryss flaksalt.