Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Smørbrød

Smørbrød med røkt knoke, sennepsmajones og linsevinaigrette

Grisegodt fransk smørbrød
Oppskrift på smørbrød med røkt knoke

Oppskrift på smørbrød med røkt knoke

-
+

Smørbrød med røkt knoke

  • 6 stk skiver landbrød
  • 1 stk røkt svineknoke
  • 1 stk løk
  • 1 ts hel pepper
  • 2 stk laurbærblad
  • 200 g grønne bønner
  • 200 g Puy-linser (100 gram tørre = cirka 200 gram ferdig kokt)
  • 1.5 dl olivenolje
  • 0.5 stk rødløk
  • 4 stk stilker av flat persille
  • 1.5 ss rødvins- eller sherryeddik
  • 8 stk småtomater
  • 250 g majones
  • 4 ss dijonsennep
  • 1 stk pakke småsalat

Slik gjør du


Trykk-koking av svineknoke:

  • Skyll knoken 30 minutter i kaldt vann.
  • Legg den i kjelen og fyll vann til litt over midten av knoken og ikke bruk salt i vannet, kun løk, hel pepper og laurbærblader.
  • Sett på lokket, kok opp kjelen, skru ned varmen til 3/9 slik at den ligger på kokepunktet uten av ventilen står og blåser ut «hard» steam hele tiden. Trykket i kjelen er nå 120 dpi, noe som gir en effektiv varme på 120 grader. Kok knoken i 1,5 time, trekk kjelen til siden og slipp ut dampen før lokket vris til siden.
  • Prøv nå å vri litt på beinet, løsner det lett er det bare å løfte knoken ut og la den avkjøle seg 30 min før man fjerner skinn og ben. Plukk kjøttet litt fra hverandre og legg det på smørbrødet.
  • Det kan være litt størrelsesforskjell på knokene. Har du en stor knoke og beinet ikke løsner lett, kokes den bare 30 minutter til.

Koking i vanlig kjele:

  • Kok knokene på lav varme under lokk i tre-fire timer sammen laurbærbladene og pepper.
  • Fjern fett, koagulert blod og skum som trekker til overflaten underveis.
  • Skrell løken og del den i to. Løk og krydder får være med å koke siste timen til knoken slipper benet og blir mør.

Linsevinaigrette:

  • Legg linsene i rikelig med kaldt vann i seks timer. Skyll linsene godt, hell av vannet og legg de i en boks i kjøleskap over natten. Nå stabiliseres vannet i linsene uten at de trekker til seg for mye. Med disse forberedelsene blir det lettere å koke de perfekt uten at de «eksploderer».
  • Kok opp linser, vann og salt. Trekk kjelen til side og la de trekke i tre-fem minutter. Hell linsene over i en sil. La de dampe fra seg i fem minutter før de blandes med olivenolje, finhakket rødløk, salt, pepper, persille og rødvinseddik.

Dijon-sennepsmajones:

  • Bland majonesen med så mye sennep du tåler og litt til. Det skal være litt sterkt!
  • De grønne bønnene kokes i lettsaltet vann i 3 minutter før de avkjøles i kaldt vann og snittes på langs/skrå. Tomatene skives og salaten skylles.
  • Legg dette oppå kjøttet og overøs hele smørbrødet med linsevinaigretten.