Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sommermat

Chilidipper med rå og kokte grønnsaker og urter

Slik lager du sommerens beste thai-piknik

-
+

REKEPASTA-DIPP – NAHM PRIK KAPI

  • 4 stk hvitløksfedd
  • 4 ss rekepasta
  • 2 ss frisk grønn pepper
  • 6 stk små grønne piri piri (bird's eye chili)
  • 2 stk grønne chilier
  • 10 stk ferske reker
  • 1 stk liten sjalottløk
  • 0.5 lime, revet skall av
  • 0.5 kaffirlime, revet skall av
  • 3 stk kaffirlimeblader
  • 2 ss palmesukker
  • 2 ss fiskesaus
  • 3 ss limejuice
  • 1 ss kaffirlimejuice

AUBERGINE- OG GRØNN CHILIDIPP

  • 1 stk liten aubergine
  • 10 stk grønne chilier
  • 1 stk hel hvitløk
  • 5 stk små sjalottløk
  • nøytral olje til steking
  • 1 ss soya- eller fiskesaus
  • 1 ts sukker
  • 1 stk lime

Det finnes hundrevis av chilidipper. Den beste måten å servere en nahm prik på, er som et stort grønnsakfat med friske urter og rå og kokte grønnsaker. Aubergine- og chilidippen kan gjøres helt vegetarisk og er også god til baconcrisp.

SLIK GJØR DU:

  • Pakk in hvitløk, rekepasta og grønn pepper hver for seg i aluminiumsfolie og legg på grillen. Rekepasta og grønn pepper skal ligge i cirka tre minutter på hver side. Hvitløk må ligge 20–30 minutter, til de er blitt myke. Bruker du ovn, stek ingrediensene i henholdsvis 10 og 45 minutter på 170 C.
  • Knus chilien i en morter sammen med rekepasta, hvitløk og grønn pepper til en jevn masse.
  • Finkutt rekene, skjær sjalottløk i skiver, riv skall av limene og kutt kaffirlimebladene i syltynne strimler. Bland alt sammen og smak til med fiskesaus, sukker og limejuice.

AUBERGINE- OG GRØNN CHILIDIPP

  • Stek hel, uskrelt hvitløk og sjalottløk i ovnen ved 170 C til de er myke, cirka 40–45 minutter.
  • Skru ovnen opp til 210 C, gni chiliene med litt olje og stek dem i tre til fem minutter. Avkjøl chiliene. Skjær av toppen og fjern skinnet på chiliene. Ta ut frøene om du ønsker dippen mildere.
  • Legg auberginen hel i en panne uten olje og stek den på alle sider, slik at den blir stekt og myk. Avkjøl, ta av det brente skallet og kutt i biter.
  • Knus chili, sjalottløk og hvitløk i en morter og bland inn aubergine. Smak til med soyasaus/fiskesaus og sukker.
  • Skvis over saften av en lime rett før servering.

GRØNNSAKER

Et utvalg urter og rå og kokte grønnsaker, for eksempel koriander, thaibasilikum, mynte, bergmynte, grønne bønner, kålblader, crispysalat og endive.

  • Rens og skjær eventuelt opp grønnsaker og anrett på et stort fat. Server med rekedippen.

Se viner som passer til:

Grønnsaker i Vindatabasen