Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Søndagsmiddag

Lammegryte med kikerter og mandelpotetmos

Oppskrift: Lammegryte med kikerter, kummin og soltørkede tomater med mandelpotetmos

Oppskrift: Lammegryte med kikerter, kummin og soltørkede tomater med mandelpotetmos

-
+

Lammegryte med kikerter, urter, kummin og soltørkede tomater

  • 1.00 kg Benfritt lammekjøtt fra lammebog eller nakke
  • 0.50 dl Solsikkeolje
  • 2.00 ts Salt
  • Kvernet sort pepper
  • 2.00 stk Løk
  • 4.00 stk Fedd hvitløk
  • 0.12 stk Potte frisk timian
  • 0.12 stk Potte frisk rosmarin
  • 1.00 ss Kummin
  • 150.00 g Soltørkede tomater
  • 2.00 dl Hvitvin
  • 5.00 dl Vann
  • 1.00 stk Boks kokte kikerter i vann

Mandelpotetmos med sopp og spinat

  • 400.00 g Mandelpoteter
  • 1.00 dl Melk
  • 1.00 dl Fløte
  • 2.00 ss Smør
  • 1.00 ts Salt
  • Kvernet hvit pepper
  • 200.00 g Spinat
  • 200.00 g sopp (det du kan finne av fersk sopp)
  • 2.00 ss Smør
  • 1.00 ts Salt
  • Kvernet hvit pepper

Slik gjør du

  • Fra nakkekjøtt og bog får vi det beste kjøttet til en lammegryte som skal koke et par timer for å bli mør. Kikerter er en undervurdert råvare i Norge, selv om de er både sunne og billige. Kjøp gjerne ferdigkokte kikerter på boks eller i vakumpakker.
    Denne retten blir best om den lages samme dag som gjestene kommer, men poteter, sopp og spinat kan renses og klargjøres dagen før.
  • Del kjøttet i terninger på 3x3cm.
  • Varm en kjele eller jerngryte med solsikkeolje.
    Brun kjøttet godt i gryta, fordel det på to omganger.
  • Krydre med salt og kvernet sort pepper.
  • Ta kjøttet ut av gryta og brun grovhakket løk og hvitløk sammen med timian, rosmarin og kummin.
  • Tilsett oppdelte soltørkede tomater, hvitvin og vann.
  • Ha kjøttet tilbake i gryta, kok opp og la det småkoke i 1,5 time.
  • Tilsett en boks med kokte kikerter og la gryta fortsette å småkoke i 30 minutter til.
  • Nå skal gryta være smakfull og kjøttet mørt.
    Dryss over hakkede friske urter som timian og rosmarin ved servering.

Mandelpotetmos

  • Skrell mandelpotetene og del dem i store biter.
  • Kok potetene møre i vann i ca 15 minutter.
  • Sil av vannet og press dem gjennom en sikt.
  • Kok opp melk, fløte, smør, salt og pepper.
  • Bland det sammen med potetpureen.
  • Rens spinaten, vask den og grovhakk den.
    Grovhakk sopp i terninger på 1x1 cm.
  • Varm en stekepanne med smør og fres soppen til all væske forsvinner.
  • Tilsett så grovhakket spinat og dam alt sammen i 2 minutter. Smak til med salt og kvernet hvit pepper.
    Hell grønnsakene i en sikt og press ut overflødig væske. Bland grønnsakene med mandelpotetmosen og server til lammegryten.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner