Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Stjerneretter

Björn Svenssons sjøkreps med granskudd fra Restaurant Galt

Björn Svenssons stjerneoppskrift med sjøkreps

Oppskrift på Björn Svenssons sjøkreps med granskudd fra Restaurant Galt

-
+

Granskuddolje

  • 1 l ferske granskudd
  • 3 dl nøytral olje (rapsolje)

Persilleolje

  • 1 bunt bladpersille
  • 3 dl nøytral olje (rapsolje)

Sprukket smørsaus med granskuddolje

  • 1 dl hvitvin
  • 1 dl grønnsakskraft
  • 50 g smør
  • sitronjuice
  • salt
  • 1 ss granskuddolje

Persilleemulsjon

  • 1 stk eggeplomme
  • 1 dl persilleolje
  • salt
  • 1 ss epleeddik

Granskuddkompott

  • 2 ss brunet smør
  • 2 ss finhakket granskudd
  • salt

Løkpulver

  • 2 stk kepaløk
  • 0.5 dl hvitvinseddik

Rugbrødsmuler

  • 2 skiver rugbrød
  • 1 ss smør

Sjøkreps

  • 4 stk rå sjøkrepshaler
  • 1 ss smør
  • salt

Granskuddolje

  • Kjør granskudd og olje sammen i en blender til en fin puré.
  • Hell massen over i en sil over en bolle og la henge til all olje er gått gjennom.
  • Oljen holder lenge i kjøleskapet og kan også fryses i en pose til senere bruk.

Persilleolje

  • Varm oljen til 70 grader.
  • Kjør den sammen med persille i en blender og avkjøl over isbad.
  • Når oljen er avkjølt, sil den gjennom en fin sil over en skål.

Sprukket smørsaus med granskuddolje

  • Reduser hvitvinen i en gryte til en fjerdedel.
  • Kok opp kraften, ha i en spiseskje redusert hvitvin og pisk inn smøret så det binder seg. Smak til med sitronjuice og salt.
  • Avslutt med å «sprekke» sausen med granskuddolje.

Persilleemulsjon

  • Bland sammen eggeplomme og epleeddik.
  • Pisk inn persilleolje til en majones. Smak til med salt og mer eddik.

Granskuddkompott

  • Brun smøret på litt over middels varme mens du pisker det.
  • Bland inn finhakket granskudd til en tykk kompott mens smøret er varmt. Avslutt med litt salt.

Løkpulver

  • Skrell og skiv løken tynt på en mandolin. Legg den i en pose og ha i eddik, og la stå over natten.
  • Sil av væsken, og tørk løken over natten, enten på 70℃ i ovn eller i dehydrator.
  • Kjør den tørkede løken til pulver i en stavmikser.

Rugbrødsmuler

  • Smul opp rugskivene og sprøstek dem i en panne med smør.
  • Legg smulene over på litt papir og la fettet dryppe av. Knus dem litt til etter at de er avkjølt.

Sjøkreps

  • Kok halene i ti sekunder og avkjøl i isvann så det er lettere å få av skallet.
  • Varm en stekepanne med olje og stek krepsehalene raskt. Avslutt med smør.
  • Han en klatt med emulsjon og granskuddkompotten på en tallerken.
  • Legg sjøkrepsen på og dryss løkpulveret på krepsen.
  • Hell smørsausen over og topp med ristet rug.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner