Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Studentmat

Bønnesuppe med bygg og grønnsaker

Lei av kjøtt? Lag denne suppen
Oppskrift på bønnesuppe fra Angela Taliaferro

Oppskrift på bønnesuppe fra Angela Taliaferro

-
+

Bønnesuppe

  • 1 kg Tørkede bønner (all slags bønner fungerer)
  • 2 stk Store, gule løk
  • 1 stk Stor purreløk (eller to små)
  • 0.5 stk Bunt stangselleri
  • 1 stk Pose gulrøtter
  • 3 ss Konsentrert grønnsakskraft eller god kyllingtkraft
  • 3 stk Buljongterninger (grønnsak eller kylling)
  • Fersk eller tørket rosmarin
  • fersk eller tørket timian og/eller persille
  • Kjøttrester (pølse, kalkun, ribbe etc)

Slik gjør du:


Dag 1:

  • Skyll bønnene og legg dem i vann over natten. Pass på at du har nok vann til at det vil dekke bønnene også når de har suget til seg vann så ikke de blir eksponert mot luft på toppen. Bollen kan stå på kjøkkenbenken.

Dag 2:

  • Hakk opp to store løk og legg dem rett i gryten med bønnene (ikke bytt vann på bønnene).
  • Skru på medium svak varme og la bønnene småputre til bønnene er helt myke, men helst ikke sprukket. Viktig: De skal ikke fosskoke, da sprekker de og blir til mos. Koketid varierer fra type og størrelse.
  • Når bønnene er myke, kjøl dem ned. De kan godt stå utenfor inngangsdøren om vinteren.
  • Om kvelden: Legg 500 g byggryn i vann i kjøleskapet.

Dag 3:

  • Varm opp bønnene på svak varme.
  • Kutt opp purreløk, stangselleri og gulrøtter og fres grønnsakene hver for seg i en panne med god olivenolje.
  • Ha purreløk og stangselleri i suppen, men sett gulrøttene til side.
  • Ha til slutt i din favorittkraft og, om ikke kraften er saltet, 2-3 buljongterninger i tillegg.
  • En halvtime før servering tilsett avrente byggryn, stekte gulrøtter og finhakkede urter.
  • Server gjerne med syltet jalapenos og godt brød.