Slik gjør du:
- Dette er en eltefri focaccia uten noen andre smakstilsetninger enn god olivenolje, så bruk en smaksrik variant av høy kvalitet.
- Bland sammen ingrediensene til deigen kvelden før, dekk til bollen og la stå i minst 12 timer. Den kan fint stå lengre.
- Finn frem en ildfast form, noe rundt 20 x 30 centimeter er fint. Hell litt olivenolje i bunnen og vend inn deigen.
- Ta tak i den ene enden av deigen, strekk den ut og brett den ned igjen. Gjør dette en tre–fire ganger. Sørg for at hele deigen er dekket med olivenolje.
- Den neste halvtimen vil deigen trekke seg sammen, så press den ut igjen mot kanten med jevne mellomrom slik at den fyller hele formen.
- Bland sammen vann og salt til saltlake. Bruk to fingre og lag små fordypninger jevnt over hele deigen. Hell så saltlaken over så den fordeler seg jevnt utover. La den heve ytterligere i minst 30 minutter.
- Sett så formen inn i en ovn som holder 230 grader og stek i 30 minutter til overflaten er gyllen.
- Når focacciaen er ferdig, løfter du den forsiktig ut av formen og lar den hvile på en rist. Hell over litt olivenolje og pensle det utover hele brødet. Dryss så over litt flaksalt.
- Focaccia er soleklart best når det er nystekt, men du kan gi nytt liv til brødet på dag to og tre ved å pensle det med litt vann og steke det i en ti minutters tid på 200 grader.