Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sulten & tørst

Grillet piggvar med jomfrusaus

Slik griller du hel piggvar – lekende lett

-
+

Helgrillet piggvar

  • 1 stk piggvar (2kg)

Jomfrusaus

  • 2 dl god olivenolje
  • 1 stk stor tomat
  • 2 ss svarte oliven
  • 2 ss små kapers
  • 2 ss basilikum
  • 1 ss koriander
  • 2 ss sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • saften av 0,5 sitron
  • salt og pepper

Slik tilbereder du piggvaren

  • Aller enklest blir det med en fiskeform egnet til grill, men det lar seg også gjøre å legge fisken rett på risten, med en viss risiko for at skinnet fester seg.
  • Ha alt kullet på den ene siden av grillen. Fyr opp og vent til kullet er rødglødende og grillen varm.
  • Plasser fisken inne i formen og legg den på indirekte varme. Ha deretter på lokk. Etter et kvarters tid snur du formen.
  • Så sant grillen holder jevnt på varmen, vil fisken bli ferdig på 25–30 minutter på 200 graders varme.
  • Her er det brukt en kraftig keramisk grill som gir veldig jevn varme. På andre griller er du kanskje nødt til å ha fisken direkte over varmen. Når fisken har kjernetemperatur på 50 grader, er den ferdig.
  • La deretter fisken hvile i minst 15 minutter. Løft den ut av fiskeformen, trekk skinnet forsiktig av og løft deretter av filetene. To på oversiden av fisken og to på undersiden.
  • Fordel jomfrusausen over filetene og server med noen grillede grønnsaker i sesong.

Slik gjør du jomfrusaus

  • Del tomaten i fire og fjern innmaten. Finhakk tomatkjøttet.
  • Finhakk svart oliven, kapers, basilikum, koriander, sjalottløk og hvitløk og ha det over i en arbeidsbolle sammen med tomaten.
  • Varm opp olivenoljen i en bred kjele – den skal bli lun, som en perfekt brygget kopp med te.
  • Ha alle ingrediensene over i oljen, skvis over sitronsaft og smak til med salt og pepper.
  • Hold sausen lun og legg den deretter over fisken.