Dagens Næringsliv
Åpne i appen
Åpne
Lammebog med rotmos
Espen Nersveen
Espen Nersveen
Lammebog
-
2
kg
lammebog
-
2
stk
små løk
-
2
stk
hvitløksfedd
-
1
stk
kvast rosmarin
-
1
ts
fennikelfrø
-
1
ts
korianderfrø
-
1
ts
spisskummenfrø
-
1
ts
pepperkorn
-
olivenolje
-
salt
-
5
dl
vann
Rotmos
-
500
g
kålrot
-
300
g
gulrot
-
200
g
pastinakk
-
1
dl
fløte
-
masse smør
-
salt
Gremolata
-
1
neve bladpersille
-
2
kvaster rosmarin
-
2
stk
hvitløksfedd
-
1
stk
sitron
-
masse god olivenolje
-
salt og pepper
Slik gjør du
- Rist frøene i en tørr panne til lukten brer seg. Knus dem i en morter.
- Smør bogen med olivenolje og dryss over krydder og salt på begge sider.
- Skrell løken og del den i fire. Knus hvitløksfeddene og ha alt samt en kvast rosmarin over i en ildfast form eller en langpanne sammen med lammebogen.
- Hell over vann til det akkurat dekker bunnen, og forsegl det hele med aluminiumsfolie. I min langpanne var fem dl riktig mengde.
- Sett i ovnen på 150 grader, stekes i tre timer.
- Ta av aluminiumsfolien, skru opp ovnen til 200 grader og stek videre til du har en sprø og lett karamellisert overflate. Dette tar en halvtimes tid.
- Legg lammebogen over på en skjærefjøl og la den hvile i 20 minutter før du begynner å dele den opp.
Rotmos
- Skrell og grovhakk grønnsakene i like store biter. Legg de over i en kjele og fyll på med vann til det akkurat dekker. Kok til mørt og sil av vannet.
- Mos grønnsakene samtidig som du sper inn litt fløte og rause mengder med smør.
- Smak til med salt.
Gremolata
- Finhakk urtene og hvitløken og ha det over i en arbeidsbolle. Vask sitronen og riv skallet over i samme bolle.
- Spe på med masse god olivenolje til det blir en saus.
- Smak til med salt og pepper.