Lammebog
- 2 kg lammebog
- 2 stk små løk
- 2 stk hvitløksfedd
- 1 stk kvast rosmarin
- 1 ts fennikelfrø
- 1 ts korianderfrø
- 1 ts spisskummenfrø
- 1 ts pepperkorn
- olivenolje
- salt
- 5 dl vann
Rotmos
- 500 g kålrot
- 300 g gulrot
- 200 g pastinakk
- 1 dl fløte
- masse smør
- salt
Gremolata
- 1 neve bladpersille
- 2 kvaster rosmarin
- 2 stk hvitløksfedd
- 1 stk sitron
- masse god olivenolje
- salt og pepper
Slik gjør du
- Rist frøene i en tørr panne til lukten brer seg. Knus dem i en morter.
- Smør bogen med olivenolje og dryss over krydder og salt på begge sider.
- Skrell løken og del den i fire. Knus hvitløksfeddene og ha alt samt en kvast rosmarin over i en ildfast form eller en langpanne sammen med lammebogen.
- Hell over vann til det akkurat dekker bunnen, og forsegl det hele med aluminiumsfolie. I min langpanne var fem dl riktig mengde.
- Sett i ovnen på 150 grader, stekes i tre timer.
- Ta av aluminiumsfolien, skru opp ovnen til 200 grader og stek videre til du har en sprø og lett karamellisert overflate. Dette tar en halvtimes tid.
- Legg lammebogen over på en skjærefjøl og la den hvile i 20 minutter før du begynner å dele den opp.
Rotmos
- Skrell og grovhakk grønnsakene i like store biter. Legg de over i en kjele og fyll på med vann til det akkurat dekker. Kok til mørt og sil av vannet.
- Mos grønnsakene samtidig som du sper inn litt fløte og rause mengder med smør.
- Smak til med salt.
Gremolata
- Finhakk urtene og hvitløken og ha det over i en arbeidsbolle. Vask sitronen og riv skallet over i samme bolle.
- Spe på med masse god olivenolje til det blir en saus.
- Smak til med salt og pepper.