Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sulten & tørst

Lammebog med rotmos

-
+

Lammebog

  • 2 kg lammebog
  • 2 stk små løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 stk kvast rosmarin
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts spisskummenfrø
  • 1 ts pepperkorn
  • olivenolje
  • salt
  • 5 dl vann

Rotmos

  • 500 g kålrot
  • 300 g gulrot
  • 200 g pastinakk
  • 1 dl fløte
  • masse smør
  • salt

Gremolata

  • 1 neve bladpersille
  • 2 kvaster rosmarin
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 stk sitron
  • masse god olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Rist frøene i en tørr panne til lukten brer seg. Knus dem i en morter.
  • Smør bogen med olivenolje og dryss over krydder og salt på begge sider.
  • Skrell løken og del den i fire. Knus hvitløksfeddene og ha alt samt en kvast rosmarin over i en ildfast form eller en langpanne sammen med lammebogen.
  • Hell over vann til det akkurat dekker bunnen, og forsegl det hele med aluminiumsfolie. I min langpanne var fem dl riktig mengde.
  • Sett i ovnen på 150 grader, stekes i tre timer.
  • Ta av aluminiumsfolien, skru opp ovnen til 200 grader og stek videre til du har en sprø og lett karamellisert overflate. Dette tar en halvtimes tid.
  • Legg lammebogen over på en skjærefjøl og la den hvile i 20 minutter før du begynner å dele den opp.

Rotmos

  • Skrell og grovhakk grønnsakene i like store biter. Legg de over i en kjele og fyll på med vann til det akkurat dekker. Kok til mørt og sil av vannet.
  • Mos grønnsakene samtidig som du sper inn litt fløte og rause mengder med smør.
  • Smak til med salt.

Gremolata

  • Finhakk urtene og hvitløken og ha det over i en arbeidsbolle. Vask sitronen og riv skallet over i samme bolle.
  • Spe på med masse god olivenolje til det blir en saus.
  • Smak til med salt og pepper.