Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Surdeigsbrød med sjokolade og kirsebær

Oppskrift på surdeigsbrød med sjokolade og kirsebær

-
+

Surdeigsbrød med sjokolade og kirsebær

  • 230 g flytende levain (surdeigsstarter som inneholder like mye mel som vann, altså en løs deig)
  • 185 g vann
  • 0.16 g tørrgjær (for søte deiger)
  • 225 g hvetemel
  • 30 g kakaopulver
  • 15 g espressokaffe
  • 7 g salt (finmalt)
  • 160 g mørk sjokolade (i biter)
  • 160 g kirsebær (tørkede)

Slik gjør du:

For surdeigsstarter: Se for eksempel Surdeigsskolen på Smak.no.

  • Ha levain, vann og gjær i en bolle og rør rundt. Tilsett mel, kakaopulver, espresso og rør sammen til en løs deig. La deigen heve i 30 minutter.
  • Tilsett salt og rør sammen på nytt. Hell deigen over i en bolle med oljet innside. Dekk til med plast.
  • Sett deigen til heving i fire timer, ved 21 grader. Etter én time: dra litt i deigen og brett den inn fra fire kanter. Tilsett sjokoladebitene og kirsebærene. Etter dette skal deigen brettes hvert 30 minutt, totalt seks ganger. Etter siste gang skal deigen hvile i 30 minutter.
  • Test deigens spenst gjennom å trekke en liten bit mellom fingrene; blir det ikke hull i deigen har glutentrådene utviklet seg som de skal.
  • Form deigen til en rund bolle, dekk den til og la den hvile i 20 minutter. Form deigen til en ny bolle, dekk den til på nytt og la den heve 12–16 timer i kjøleskap.
  • Lag et kryss på toppen av brødet med en skarp kniv. Plasser deigen i en oppvarmet jerngryte og legg på lokket. Sett gryten i ovnen (260 grader). Senk temperaturen til 240 grader og stek brødet i 45 minutter med lokket på. Ta av lokket og stek ti minutter til.

Tips:

  • Brødet er best de første to–tre dagene. Kan oppbevares i fryseren i to måneder.
  • Deigen skal være løs og klissete, sørg for å bruke godt med mel i skålene.
  • Separer kirsebærene skikkelig før de has i deigen, da klistrer de seg ikke sammen.
  • Hvis du ikke finner gjær for søte deiger kan du bruke vanlig tørrgjær og legge til 20–30 minutter til siste heving.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk