Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sylteskolen

Andelår i emmerpannekake med plommechutney

Slik fermenterer du plommer – og slik bruker du dem på pizza
Slik lager du andelår i emmerpannekake med plommechutney

Slik lager du andelår i emmerpannekake med plommechutney

-
+

Plommechutney

  • 50 g brunt, økologisk rørsukker (ikke brun farin)
  • 225 g fermenterte plommer
  • 50 g fermenteringslake fra plommene

Sprøstekt andeconfit

  • 4 stk andelår
  • 5 dl vann
  • 25 g salt
  • 1 stk hvitløk
  • 0.5 potte timian
  • 10 stk pepperkorn

Emmerpannekaker

  • 300 g sammalt emmermel
  • 3 stk egg
  • 6 dl melk
  • 50 g smør (smeltet)
  • 1 ts salt
  • karse
  • gjøkesyre

Slik gjør du:

  • Fjern skallet fra plommene.
  • Kutt plommene i mindre biter. Karamelliser halvparten av sukkeret lett i en kjele. Ha i resten av sukkeret, plommene og fermenteringslaken. Kok det opp og la det koke sammen til en chunky chutney.

Tips:

  • Chutneyen holder seg lenge på norgesglass. Lag gjerne mye og ha til senere. Plommechutney er godt til søndagssteken, grillet kjøtt, ost eller stekte skalldyr. Den passer også til indisk mat, siden dette er «Nordens mangochutney».

Sprøstekt andeconfit:

  • Rør sammen salt og vann, hell det over andelårene og sett i kjøleskap over natten.
  • Ta ut lårene, tørk dem med papir. Legg dem i en dyp, ildfast form. Hell smeltet andefett over, til det dekker. Andefettet kan erstattes med nøytral olje, for eksempel rapsolje.
  • Knus hvitløken og legg den i fettet med timian og svart pepper. Sett formen i ovnen på 220 grader. La stå i fire til seks timer, til andelårene er helt møre og faller av benet.
  • La kjøttet avkjøle før du plukker det av benet. Hvis du plukker det av med én gang, får du et tørrere produkt.
  • Stek confiten sammen med fettet i stekepannen, til kjøttet blir sprøtt.

Emmerpannekaker:

  • Rør ut melet med halvparten av melken. Tilsett egg og salt, rør sammen. Ha i resten av melken og bland til en jevn røre. Rør inn smeltet smør.
  • Stek pannekakene med smør i en stekepanne. Røren skal holde til 20 små porsjonspannekaker. Fyll de nystekte pannekakene med sprøstekt andeconfit og plommechutney, topp med karse og gjøkesyre.