Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sylteskolen

Pizza med fermenterte plommer

Slik fermenterer du plommer – og slik bruker du dem på pizza
Slik lager du pizza med fermenterte plommer

Slik lager du pizza med fermenterte plommer

-
+

Pizzadeig

  • 0.3 pakke gjær
  • 3 dl vann
  • 2 ss olje
  • 500 g hvetemel
  • 7 g salt

Pizzasaus

  • 400 g hakkede tomater
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 1 ts salt (smak til)
  • 1 dl olivenolje

Pizzatopping

  • 120 g revet ost (gjerne Holtefjell XO)
  • 1 stk liten squash
  • 1 pakke aspargesbønner
  • 1 stk sjalottløk
  • 8 stk fermenterte plommer

Pizzadeig:

  • Bland olje og vann. Tilsett gjær og rør godt. Ha i melet, men hold litt igjen. Mengden mel er avhengig av hvor mye gluten det inneholder. I denne oppskriften er det brukt siktet hvetemel fra Holli Mølle.
  • Kna deigen i fem–ti minutter til den har lange, fine glutentråder når den strekkes. Arbeid med deigen til den blir en rund, jevn bolle og hev den under et håndkle i 45 minutter, eller i en tett boks i kjøleskapet over natten.
  • Kutt deigen i fire deler og rull fire boller. La hvile i fem minutter. Kjevle ut fire pizzaer, trykk dem gjerne ut med fingrene først.

Pizzasaus:

  • Knus hvitløksfeddene. Kok tomater og hvitløk i 15 minutter. Ta ut hvitløken, eller la den være i dersom du ønsker en kraftigere hvitløksmak.
  • Tilsett salt og olivenolje og miks sausen jevn med en stavmikser. Avkjøl.
  • Lag gjerne mye saus – denne oppskriften holder til tolv porsjoner. Sausen er også god som tomatsaus til pasta, eller den kan fryses til neste gang du lager pizza.

Pizzatopping:

  • Skjær squash og sjalottløk i tynne skiver. Del aspargesbønnene i to på langs. Dra skallet av de fermenterte plommene og skjær dem i tynne skiver.
  • Smør pizzasausen utover de fire deigemnene. Strø over ost. Fordel squash, aspargesbønner, sjalottløk og fermenterte plommer jevnt utover.
  • Stek på 250 grader midt i ovnen til de blir gyllenbrune, fire–fem minutter.