Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Sylteskolen

Saus med syltet sopp

– Sopp blir bedre jo lenger den står på glass

Oppskrift på saus med syltet sopp

-
+

Oksekraft

  • okseben/kjøttavskjær
  • vann

Saus

  • 2 stk sjalottløk
  • 1 stk stjerneanis
  • 6 stk pepperkorn
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 dl hvitvinseddik (gjerne økologisk)
  • 2 dl oksekraft (redusert)
  • 1 dl syltelake fra soppen

Tilbehør saus

  • 2 ss tyttebær, ferske eller frosne
  • 2 ss syltet sopp
  • 1 ss syltelake fra soppen
  • 1 ss hakket persille
  • 2 stk sjalottlløk

Oksekraft

  • Kjøp okseben eller kjøttavskjær hos en kjøttbutikk/slakter. Spør om å få det saget i mindre biter. Ikke kjøp mer enn din største kjele rommer.
  • Legg oksebenet/kjøttavskjæret på et stekebrett og sett i ovnen på 200 grader til det er godt stekt og mørkt gyllent overalt. Sil av fettet som er igjen på brettet. Spar det gjerne. Det kan brukes til å steke grønnsaker i, sautere kål eller spinat, eller sammen med smør i en bearnaise.
  • Legg benet i kjelen, dekk med kaldt vann og la det koke i tolv timer. Sil av benet og kast.
  • Kok ned oksekraften til en tykk, mørk glace. Kok i to til åtte timer, avhengig av mengde vann og ben.

Saus

  • Skjær sjalottløken i strimler. Legg løk, stjerneanis og svart pepper i en kjele. Tilsett olje og eddik og kok inn.
  • Hell over oksekraft og syltelake og kok til det får sausekonsistens. Sil sausen gjennom en fin sil.

Tilbehør saus

  • Finhakk sjalottløk og persille. Kok opp soppsausen og ha i fyllet.
  • Server med dine favorittgrønnsaker, for eksempel ristede rotgrønnsaker. Sausen passer godt til kjøtt som biff, reinsdyr og elg.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk