Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sylteskolen

Saus med syltet sopp

– Sopp blir bedre jo lenger den står på glass
Oppskrift på saus med syltet sopp

Oppskrift på saus med syltet sopp

-
+

Oksekraft

  • okseben/kjøttavskjær
  • vann

Saus

  • 2 stk sjalottløk
  • 1 stk stjerneanis
  • 6 stk pepperkorn
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 dl hvitvinseddik (gjerne økologisk)
  • 2 dl oksekraft (redusert)
  • 1 dl syltelake fra soppen

Tilbehør saus

  • 2 ss tyttebær, ferske eller frosne
  • 2 ss syltet sopp
  • 1 ss syltelake fra soppen
  • 1 ss hakket persille
  • 2 stk sjalottlløk

Oksekraft

  • Kjøp okseben eller kjøttavskjær hos en kjøttbutikk/slakter. Spør om å få det saget i mindre biter. Ikke kjøp mer enn din største kjele rommer.
  • Legg oksebenet/kjøttavskjæret på et stekebrett og sett i ovnen på 200 grader til det er godt stekt og mørkt gyllent overalt. Sil av fettet som er igjen på brettet. Spar det gjerne. Det kan brukes til å steke grønnsaker i, sautere kål eller spinat, eller sammen med smør i en bearnaise.
  • Legg benet i kjelen, dekk med kaldt vann og la det koke i tolv timer. Sil av benet og kast.
  • Kok ned oksekraften til en tykk, mørk glace. Kok i to til åtte timer, avhengig av mengde vann og ben.

Saus

  • Skjær sjalottløken i strimler. Legg løk, stjerneanis og svart pepper i en kjele. Tilsett olje og eddik og kok inn.
  • Hell over oksekraft og syltelake og kok til det får sausekonsistens. Sil sausen gjennom en fin sil.

Tilbehør saus

  • Finhakk sjalottløk og persille. Kok opp soppsausen og ha i fyllet.
  • Server med dine favorittgrønnsaker, for eksempel ristede rotgrønnsaker. Sausen passer godt til kjøtt som biff, reinsdyr og elg.