Velkommen til Smak

Dagens Næringslivs nettsted om mat og drikke. På Smak.no finner du artikler, oppskrifter, anmeldelser av vin og restauranter samt søketjenester.

Vinaigrette

Klassisk vinaigrette

Oppskrift på klassisk vinaigrette

-
+

Vinaigrette

  • 2.00 ss Eddik (eller sitronsaft)
  • 1.00 stk Klype salt
  • 0.25 ts Sennep (om ønskelig)
  • 6.00 ss Oliven- eller annen olje
  • 1.00 stk God klype pepper
  • 2.00 ss Friske, hakkede urter (estragon, persille eller lignende, om ønskelig)

Det klassiske forholdet mellom syre (eddik eller sitronsaft, eventuelt annen sitrusjuice) og olje er én del syre til tre deler olje. Men dette er en smakssak, og det er fullt mulig å justere på eddik- eller oljemengden. Hvilken type eddik du bruker avhenger av hvilken smak du ønsker. Rød-eller hvitvinseddik er klassisk; eplsesidereddik eller balsamico gir en rundere, fruktigere smak.

Rør salt og eventuelt sennep godt ut i eddiken i en skål eller et lite glass med lokk. Pisk oljen godt inn litt etter litt slik at det blir en jevn emulsjon, eller ha oljen i glasset med lok og rist kraftig til den emulgerer. Rør inn eventuelle urter til slutt. Bland inn i salaten rett før servering så ikke bladene blir slappe - å gjøre dette heter "fatiguer la salade" på fransk: Å gjøre saladen trett.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk