Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vinaigrette

Klassisk vinaigrette

Oppskrift på klassisk vinaigrette

Oppskrift på klassisk vinaigrette

-
+

Vinaigrette

  • 2.00 ss Eddik (eller sitronsaft)
  • 1.00 stk Klype salt
  • 0.25 ts Sennep (om ønskelig)
  • 6.00 ss Oliven- eller annen olje
  • 1.00 stk God klype pepper
  • 2.00 ss Friske, hakkede urter (estragon, persille eller lignende, om ønskelig)

Det klassiske forholdet mellom syre (eddik eller sitronsaft, eventuelt annen sitrusjuice) og olje er én del syre til tre deler olje. Men dette er en smakssak, og det er fullt mulig å justere på eddik- eller oljemengden. Hvilken type eddik du bruker avhenger av hvilken smak du ønsker. Rød-eller hvitvinseddik er klassisk; eplsesidereddik eller balsamico gir en rundere, fruktigere smak.

Rør salt og eventuelt sennep godt ut i eddiken i en skål eller et lite glass med lokk. Pisk oljen godt inn litt etter litt slik at det blir en jevn emulsjon, eller ha oljen i glasset med lok og rist kraftig til den emulgerer. Rør inn eventuelle urter til slutt. Bland inn i salaten rett før servering så ikke bladene blir slappe - å gjøre dette heter "fatiguer la salade" på fransk: Å gjøre saladen trett.