Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vinnende riesling

Tekst
Andreas Hütwohl hos Von Winning har laget sin beste årgang så langt. Foto: produsenten.

Andreas Hütwohl hos Von Winning har laget sin beste årgang så langt. Foto: produsenten.

Med sin syvende årgang har Von Winning seilet opp som en av de alle beste vinprodusentene i Pfalz.

Lang historie til tross, det var da vingården Von Winning ble solgt til sin nye eier i 2007 at de skulle få oppmerksomhet.
Vinkjelleren ble fylt opp med barrique (225 liters eikefat) og ute i vinmarkene ble det gravd ned kuhorn etter Rudolf Steiners prinsipper. Det skapte furore i vinbransjen i Tyskland.

Stor test av Prosecco til nyttår 

En av Von Winnings vinmarker i vinlandsbyen Forst i Pfalz Foto: produsenten

En av Von Winnings vinmarker i vinlandsbyen Forst i Pfalz Foto: produsenten

En av Von Winnings vinmarker i vinlandsbyen Forst i Pfalz Foto: produsenten

En ny vår. Med et helt vinteam i ryggen bestående av sjefsvinmaker Kurt Rathgeber, vinmaker Stephan Attmann, vinmaker Andreas Hütwohl og vinmarksansvarlig Joachim Jaillet ble Von Winning født på ny.

Von Winning har laget viner etter biodynamiske prinsipper siden deres første årgang i 2008. Bare naturlig gjær blir benyttet

- Vi liker å gjøre minst mulig med vinene i kjelleren, og syns de skal få utvikle seg så naturlig som mulig, sier vinmaker Andreas Hütwohl.

Von Winning har fått mye kritikk for bruken av eikefat i kjelleren.

- Det er vel lite som er mer unaturlig enn å putte vinen i tanker av glassfiber, sement eller rustfritt stål. Vi synes eik er best, og gjerne eikefat som er brukt i noen år. Det er ikke smaken de gir vi vil ha, mer hva de gjør med vinen.

- 2010 var min første årgang, så jeg gikk glipp av de to første dessverre, men jeg syns det er en plikt å respektere vinmarkene, å få de smakene som er der ned i glasset på best mulig måte, om det skjer i eikefat er mindre viktig.

Den beste champagnen til jul og nyttår 

Den omdiskuterte vinkjelleren til Von Winning, full av barrique. Foto: produsenten.

Den omdiskuterte vinkjelleren til Von Winning, full av barrique. Foto: produsenten.

Den omdiskuterte vinkjelleren til Von Winning, full av barrique. Foto: produsenten.

På et korallrev. Eiendommen ble grunnlagt allerede i 1849 av Dr. Andreas Deinhard. Men det var hans svigersønn Leopold Von Winning som skulle sette sitt navn på den etter at han overtok i 1907.
Hundre år senere i 2007 ble vingården Von Winning kjøpt opp av Achim Niederberger, noe som gjorde han til den største private vinmarkseier i Tyskland. Etter at han i 2002 kjøpte Bassermann-Jordan og i 2005 kjøpte vingården Von Buhl. Alle beliggende i vinregionen Pfalz.
I 2013 dør Niederberger plutselig og overlater driften av vinimperiet til sin kone Jana.

Den 42 hektar store Von Winning - eiendommen har vinmarker i noen av Pfalz mest kjente landsbyer som Forst, Ruppertsberg og Deidesheim.

Pfalz er den nest varmeste vinregionen i Tyskland etter Baden, med et spennende og variert jordsmonn. Alt fra kalk, til basalt og sandstein til jordsmonn bestående av tidligere korallrev finnes i vinmarkene.

Nå er Von Winning tilgjengelig med 2014-årgangen. Deres beste så langt. Vinene er sammensatte og fyldige med en balansert syre og konsentrert frukt og mineralitet. Hele syv forskjellige av deres Grosses Gewächs viner er å finne, selv om noen av dem må bestill

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.