Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Plukk østersene selv

Tekst
Foto

Edvard Grieg skulle ha sine østers fra Lindås. Vi dro for å sjekke om de er like gode i dag

Det finnes rundt 100 forskjellige typer østers og den norske flatøstersen er blant de raffeste av dem alle, og den eneste som finnes naturlig i våre farvann.

Frem til 1800-tallet var den vanlig langs hele norskekysten, men finnes i dag hovedsakelig i grunne områder med høy sommertemperatur.

Sjøkreps er en magisk råvare.Her finner du den lettest

De seneste årene har stillehavsøstersen, som hører hjemme nettopp i Stillehavet, vandret inn i norske farvann. Den ble brukt til oppdrett i Nederland på 1960-tallet, men har siden vandret videre og sprer seg problematisk raskt. Med økt havtemperatur er det ventet at den vil utkonkurrere østers og blåskjell flere steder. Ønsker du deg et herremåltid, og samtidig slå et slag for den norske flatøstersen, er det bare å begynne å sanke og fråtse i vei. For gode, det er de.

Friddykkerne Børje Møster og Simen Wilberg har dratt til et sted hvor stillehavsøstersen står på grunt vann ved et elveutløp, og det tar ikke lang tid før første østers ligger i nettet.

- Disse er mye hardere og grovere i skallet, men jeg synes smaken er like god som flatøstersene, sier Møster.

Østers servert i sin reneste form passer aller best med en vin som har noe av de samme mineralske sjø-elementene som østersen selv. I tillegg bør vinen har god friskhet og syrestruktur. Grillede østers får et lett preg av røyk og passer med de samme minene som har dratt på seg noe kompleksitet gjennom modning. Typiske eksempler på vin som passer godt til østers er: Champagne, muscadet og chablis. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

91

Navn: Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut

Produsent: Pierre Peters , Champagne , Frankrike

Pris: 549,90 Varenummer: 4004901 Bestillingsutvalget, Importør: LaMarc Wines AS

Typeriktig og elegant blanc de blancs med preg av kalk, sjøvann og hvite blomster med innslag av friske epler og gjær. Tørr og fast på smak med en bitter og kjølig sitruskarakter. Pen fylde og en klar mineralsk finish. BDK

90

Navn: Gérard Duplessis Chablis 2012

Produsent: Dom. Gérard Duplessis , Burgund , Frankrike

Pris: 224,90 Varenummer: 879701 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Red & White AS

Duft av røyk og mineraler med hint av sitrus og tang. Konsentrert syrlig frukt på smak, godt med tørrstoffer og en balansert fyldig utgang med preg av salte mineraler. BDK

87

Navn: Gravelle Don Quichotte 2002

Produsent: Véronique Günther Chéreau , Loire , Frankrike

Pris: 129,90 Varenummer: 4827301 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Vinum

Aldeles nydelig hvitvin laget på druen melon de bourgogne. Dufter av flint, mineraler, honning og blomster. Konsentrert og tørr på smak med pen mineralitet og hint av sjø i lang avslutning. M