Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
I Brødrene Sundts fredede direktørbolig foregår for øyeblikket en total makeover før Daniel Johansson, Heini Petersen og Elisabeth Hagelsteen åpner Vintage Kitchen i august.

I Brødrene Sundts fredede direktørbolig foregår for øyeblikket en total makeover før Daniel Johansson, Heini Petersen og Elisabeth Hagelsteen åpner Vintage Kitchen i august.

- Har alltid vært forelsket i dette huset

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Restauratørene bak Vintage Kitchen gikk sammen med eiendomsutviklere for å skape liv i Sundtkvartalet. - Vi hadde egentlig lagt drømmen død, sier kokk Heini Petersen.

— Daniel har alltid vært forelsket i dette huset, sier kokk Heini Petersen.

— Vi hadde egentlig lagt hele drømmen død. Så plutselig ringer han og sier: Huset er ledig!

Huset Petersen snakker om er den fredede direktørboligen til den tidligere verktøymaskinfabrikken Brødrene Sundt i Lakkegata, i ingenmannslandet mellom Tøyen, Grønland og Grünerløkka. Bygget er midt i en total makeover som skal gjøre den til en moderne, men nostalgisk vinbar og restaurant i tre etasjer og med uteservering.

Det fredede huset hadde opptil 27 cm skjeve gulv. Nå blir det nostalgisk, men moderne restaurant i det gamle bygget.  

Det fredede huset hadde opptil 27 cm skjeve gulv. Nå blir det nostalgisk, men moderne restaurant i det gamle bygget.  

Bak Vintage Kitchen står Heini Petersen og Daniel Johansson. Restaurantsjef Elisabeth Hagelsteen blir også medeier. Tilsammen har de bakgrunn fra blant annet Gamle Raadhus, Lysebu, Le Canard, Haga og Territoriet.

Nostalgisk retro

Med en ti meter lang tinn-bar, retrotapeter og en eklektisk samling av vintageporselen og ikke-matchende sølvtøy, skal restauranten og vinbaren bli stedet de selv drømmer om å gå på. Til lunsj blir det danske smørbrød med en twist; i vinbaren blir det gode viner med vekt på den nye verden, det meste i en noenlunde rimelig klasse, men også sjeldne og dyre viner; og til middag blir det en råvare- og sesongbasert meny som ikke bekjenner seg til nasjonale credoer. Maten skal være klassisk god, enten den er kort- eller langreist.

Gründerne av Vintage Kitchen samler tallerkener og bestikk på loppemarked før de åpner.  

Gründerne av Vintage Kitchen samler tallerkener og bestikk på loppemarked før de åpner.  

— Vi ønsker ikke å bli satt i bås. Vi blir et veldig råvaredrevet sted, råvaren bygger menyen, sier Petersen, som etter 17 år som kokk for konsulentselskapet McKinsey vender tilbake til restaurantmanesjen. Nå på våren ville norsk asparges, ramsløk og sjøkreps i likhet med østers være selvsagte ingredienser på menyen — spesielt siden Petersen er ni ganger norgesmester i østersåpning.

— Vi tør å gå litt mer klassisk og skal finne frem store serveringsfat, sier Petersen.

— Det blir klassiske håndverkstradisjoner, med retter i en moderne tolkning, sier Daniel Johansson.

Gammel drøm

Vennene Petersen og Johansson hadde i mange år drømt om å starte en liten hull-i-veggen-vinbar. Men lokalet lot vente på seg, inntil den gamle direktørboligen ble ledig. Den var langt større enn de hadde sett for seg. Et fellesløft mellom de to, Entra Eiendom og Skanska har gjort drømmen mulig.

— De vil at huset skal bli en destinasjon, et knutepunkt mellom Bjørvika og Løkka, og de trengte noen som kunne trekke oppmerksomhet og få folk innom. Vi var ærlige og sa at økonomien til det huset har vi ikke. De har laget en veldig god avtale med oss, sier Daniel Johansson.

Takeaway-lunsj

Vinbaren skal også ha et tilbud for de som ikke har tid til å sette seg.

—Vi vil ha en fin glassmonter med mulighet for å ta noen enkle smørbrød med seg. Når folk sitter ned vil servere mer avanserte smørbrød, sier Johansson.

Sild og dansk leverpostei vil alltid stå på menyen. Kanskje også hummertartar med fritert egg.

De har ambisiøse planer for vinkartet.

— Vi har tyngden på viner med utsalgspris på 600-900 kroner, og vin på glass til rundt hundrelappen. Både jeg og Elisabeth har jo jobbet i vinimport, vi er vant til å finne de nye spennende tingene. Vi skal ha druetypiske viner til en god penge, sier Johansson.

Gamle mosaikkfliser får bli når lokalene totalrestaureres.   

Gamle mosaikkfliser får bli når lokalene totalrestaureres.   

Uteserveringen har sol nesten hele dagen, og Sundtkvartalet har kort gangavstand til Bjørvika, 1800 ansatte bare i Sundtkvartalet og en planlagt ny gangbro over Akerselven. Alle involverte ser for seg at området snart kan bli yrende.

— Vi er opptatt av at folk skal komme tilbake flest mulig ganger. Vi vil være en nabolagsprofil, sier Petersen.

— Det blir veldig uformelt, sier Johansson

— Hos oss kan du komme i både jeans og i dress, sier Petersen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.