Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Jeg er helt tom og overveldet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristine Hovda publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Vinneren av Årets Kokk ble Christian André Pettersen fra Bodø, til daglig kjøkkensjef ved Mondo i Sandnes.

Vinneren av Årets Kokk ble Christian André Pettersen fra Bodø, til daglig kjøkkensjef ved Mondo i Sandnes.

Christian André Pettersen (28) ble kåret til Årets kokk i kveld. – Nå skal jeg jobbe døgnet rundt, sier han.

I knivskarp konkurranse med fire andre kokker var det 28-åringen fra Bodø som stakk av med seieren da Årets Kokk ble avgjort tirsdag kveld.

- Jeg er helt tom og overveldet. Nå skal jeg jobbe døgnet rundt fremover, sa Christian André Pettersen da det endelig ble klart: han er Årets Kokk, og sendes til neste års finale i Bocuse d'Or i Lyon, også kjent som verdensmesterskapet i kokkekunst.

Pettersen er til daglig kjøkkensjef på Mondo i Sandnes. En halvtime før premieseremonien hadde han ingen tanker om hvordan det hadde gått.

- Jeg er fornøyd. Det var noen uforutsette ting, som at vi hadde trent med litt andre typer ovner, og at det var litt trangere enn forutsett, men alt i alt gikk det bra. Nå er jeg sliten, det føles som å ha vært med i et maraton. Det ble sent i går, og vi har jobbet hardt fra klokken åtte i morges, sa han.

Asiatisk og nordisk

Pettersen vokste med en mor fra Asia og en far fra Lofoten, og kombinasjonen av asiatiske og nordiske smaker på matbordet. Det har kanskje gitt ham et fortrinn. I år sto han, som en av tre nordmenn, på Forbes' liste over unge talenter under 30 år som er verd å holde øye med. Selv takker han sine tidligere kjøkkensjefer for inspirasjonen, og ikke minst faren. Han er nemlig kokk, og ville egentlig ikke at sønnen skulle følge i hans fotspor.

- Jeg fikk lov på én betingelse: At jeg skulle bli nummer en, sier han og smiler.

- Det løftet har jeg tenkt å holde.

Hard konkurranse

En tydelig skuffet Øyvind Bøe Dalelv (27), soussjef på Statholdergaarden, takket for andreplassen i konkurransen. Han hadde med seg commis Aron Espeland fa Vaaghals, og ble coachet av Even Ramsvik fra Lava Oslo.

På tredjeplass kom Rasmus J. Skoglund (27) årets yngste deltaker. Til daglig er han mat- og menyansvarlig for AMJ Management i Bodø. Han hadde med seg commis Tony Allene Ghetachew, læring på Tango Bar og Kjøkken i Stavanger. De ble coachet av Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef ved Det Kongelige Hoff.

I ventetiden før vinneren ble avgjort, var Skoglund fornøyd med deltakelsen.

- Jeg kunne kanskje hatt litt høyere temperatur på fisken, sånne ting, men vi er fornøyde. Vi er et team på ti stykker, og vi er enige om at det gikk bra, sa han.

- Blir jeg ikke best nå, er det fordi noen andre er bedre.

- Høyt nivå

- Alle kandidatene her idag kunne gjort det veldig bra i Lyon, sier meddommer og mesterkokk Tom Victor Gausdal.

Han gikk videre fra den norske finalen og tok sølv i verdensmesterskapet i 2005.

- Jeg vet ikke hva vi har gjort i Norge, om vi bare er heldige, eller om vi har klart å skape et miljø der folk drar hverandre videre. De internasjonale kokkene vi har besøk av er veldig imponerte, sier han.

Gausdal var opptatt av å finne retter som ikke bare var lekkert presentert og teknisk imponerende gjennomført, men som også smakte godt, og som overrasket. Det mente han at flere av kandidatene hadde klart.

- Det var enkelte ting jeg ikke hadde sett før, sier han.

- Ble du fristet til å melde deg på selv?

- Ja, det er klart. Men med små barn hjemme tror jeg ikke det er så lurt. Når man går inn i det her ser man ikke mye til familien på en stund.

Vinnermenyen

Kandidatene leverte to retter; en fiskrett og en kjøttrett. Pettersens fiskerett besto av ishavsrøye med løyrom og ville hageurter, sjøkreps med fennikel, yoghurt av trøffeltang, eple, avokado og jalapeno, syltet agurk og nepe, servert med sandefjordsaus.

Kjøttretten besto av lam fra Utstein Kloster med Bouquet de Provence, lammeskank og ben med villsopp og persille, Gydapotet; potet med kantarell og trøffel, artisjokk og erter med pepperrot, karamellisert løk i et sprøtt skjell med løpstikke og friske grønnsaker, Porcini- soppsaus og lammesky.(Vilkår)