Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Vi skal rett og slett kunne gi litt mer f...

Tekst

Vil du få varsel hver gang Alisa Larsen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Bjørn Svensson åpner ny restaurant på Frogner som skal få navnet Galt. Sammen med Pascal Lehmann, Kine Jøndal og Marcus Solefors.

Bjørn Svensson åpner ny restaurant på Frogner som skal få navnet Galt. Sammen med Pascal Lehmann, Kine Jøndal og Marcus Solefors.

Bjørn Svensson åpner Galt i Frognerveien med gamle kolleger fra Oscarsgate og Fauna.

Da Bjørn Svensson sammen med deleier stengte restaurant Fauna, var han sliten og sa med glimt i øyet at neste prosjekt kanskje ble «en biljardhall med vaffelservering eller en trøndersk soddbar, hvem vet».

Siden da har det vært relativt stille fra Svenssons leir – frem til nå.

I starten av september åpner han med nye partnere restauranten Galt, et begrep som betyr kastrert hanngris, men som internt hos kolleger blir brukt om noen som er ute og koser seg – altså «ute og galter».

Med seg på eiersiden har han flere av sine tidligere kolleger fra både Oscarsgate og Fauna, blant annet Kine Jøndal (33), Pascal Lehmann (27), Marcus Solefors (30) og Daniel Jung (25). Galt vil åpne dørene i Frognerveien 12 og romme rundt 20 sitteplasser, tirsdag til lørdag.

Svensson sier at fallhøyden for å feile ikke blir så stor når det er flere på eiersiden.

– Jeg har stengt to restauranter tidligere, så det er meningen at dette skal være annerledes. I hvert fall blir det mindre «restaurant». Oscarsgate var jo mer pretensiøst, Fauna mindre. Jeg håper dette blir enda mindre pretensiøst. Med Galt vil vi at det skal være gøy, og ikke så politisk korrekt, forklarer Svensson.

Uten angst

Navnet Galt tilsier at Svensson kan ha det litt friere.

– Jeg har ikke angst lenger. Fauna gikk bra økonomisk, men målet på Galt er at det skal gå rundt og vi skal ha det bra. Det er bedre enn at det går bra og jeg ikke trives med det.

Et av målene etter Fauna, som hadde mer enn tyve ansatte, var å nedskalere både størrelsen og personalet.

– Jeg angrer ikke på noen prosjekt. På Fauna var vi mange ansatte, og det krever mange gjester. Sånn sett får vi mer frihet på Galt.

Maten sier han derimot lite om, retningen blir forskjellig fra dag til dag.

– Det høres kanskje litt klisjé ut, men det skal være fokus på bra råvarer og kvalitet. Det er lettere med få sitteplasser, hvor vi kan kjøpe opp små partier fra gode produsenter.

– Foruten restauranten har vi en lounge der folk skal kunne slappe av, galte seg med et glass champagne, drikke vin og spise litt foran matbaren.

Lei regisserte opplevelser

Selve utformingen av restauranten skal være mer avslappet, med komfort og kvalitet i fokus. Restauranten skal være for alle anledninger og ha et slags menyoppsett – mer vet de ikke.

– Jeg er personlig drittlei av restaurantopplevelser som føles regissert. Det er jeg ferdig med.

– Ja, vi ligger på Frogner, men det er ikke nødvendigvis slik at vi bygger en restaurant for frognerfolk. Det er ikke sånn at det burde være en sånn type restaurant hvis det ligger øst og en annen hvis det ligger i vest. Her skal man føle seg velkommen, gjestene skal kunne finne en personlig dialog med oss.

Selv mener Svensson at lite ellers har forandret seg.

– Det er jo ikke sånn at jeg begynner å lage den sausen annerledes selv om jeg har vært borte fra restaurantverden i over et år.

– På Galt skal det være fritt, og vi skal rett og slett kunne gi litt mer f... – uten at det betyr at vi ikke bryr oss.

(Vilkår)