Alex forlater Alex Sushi

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Sushikokk Alex Cabiao (t.v) forlater Alex Sushi etter 15 års samarbeid med eier Petter Sandberg for å starte «Omakase by Alex Cabiao» i samarbeid med Sabi Sushi og Jonathan Romano.

Sushikokk Alex Cabiao (t.v) forlater Alex Sushi etter 15 års samarbeid med eier Petter Sandberg for å starte «Omakase by Alex Cabiao» i samarbeid med Sabi Sushi og Jonathan Romano.

Alex Cabiao forlater Alex Sushi for å starte ny luksus-sushirestaurant.

Alex Cabiao forlater Alex Sushi for å åpne 12-setersrestauranten Omakase by Alex Cabiao i Vikaterrassen i april. Restauranten er et samarbeid mellom Rogalandskjeden Sabi Sushi og Jonathan Romano som driver Jonathan Sushi i Oslo.

– Alt må stemme fra dag én, sier Jonathan Romano til Smak.

Sabi har fått Jonathan Romano inn på eiersiden, og Romano vil ha ansvaret for Sabis ekspansjon på Østlandet. «Omakase by Alex Cabiao» får følge av den mer uformelle restauranten Izakaya by Sabi sushi vegg i vegg. I løpet av året vil tre av restaurantene til Jonathan Sushi i Oslo-området gjenoppstå som Sabi sushi.

Romano er tidligere elev av Alex Cabiao, og restauranten i Vikaterrassen blir en såkalt

«Edomae Contemporary Omakase». Teamet er straks på vei til Japan for å finpusse konseptet.

Ekspanderer

– Jonathan har gjort en veldig god jobb i mange år, han har gjort dette alene, nå var tiden riktig å gå sammen og lage en skikkelig nasjonal kjede, sier Njål Gaute Solland, en av seks eiere i Sabi.

– Oslo har alltid vært et viktig marked for oss, som vi har vært redde for. Det er ikke vanskelig å få tak i sushi i Oslo, og da tenkte vi at når vi skal inn i Oslo må vi ha en aktør å samarbeide med. Ifjor falt alle kort på plass. Jonathan var klar til å ekspandere, og det var vi også, sier Njål Sollund.

Det er dermed duket for en betydelig endring i Oslos sushiverden.

Sabi-kjeden har i dag åtte restauranter i Stavangerområdet, men arbeider med ekspansjon i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø gjennom et franchise-system. De fleste av restaurantene har hovedvekt på take-away-sushi. Restauranten i Vika blir kjedens andre high-end gourmetrestaurant. Den første Sabi Omakase ligger i Stavanger, der Roger Asakil Joya serverer det som kanskje er Norges beste sushi.

Revolusjonerte

Da Alex Sushi åpnet på Solli Plass i Oslo for 15 år siden, ble sushi aldri det samme. Til en høy pris fikk nordmenn øynene opp for nye måter å servere rå fisk på, både gjennom utvalget av råvarer og i presentasjonen. Nå forlater altså mannen som ga navn til det som idag er en kjede på tre restauranter sin arbeidsplass gjennom 15 år.

– For å være helt ærlig er det ikke dramatisk for oss at Alex slutter,, sier Petter Sandberg, hovedeieren i Alex Sushi.

– Alex har nesten ikke jobbet på Solli plass de siste fem årene, han har vært mest i Stavanger København og Tjuvholmen, for teamet på Solli plass med 50 personer og 15 kokker betyr det rent praktisk ingenting. Alex og jeg gjorde en avtale for 15 år siden hvor vi var enige om at han skulle jobbe for meg i minimum fem år for å bygge merkevaren, så dette er en uproblematisk sak for meg. Dette skjer i største forståelse. Alex ønsket å være et lite sted med 12 sitteplasser, det har jeg all respekt for, sier Sandberg.

Cabiao selv er på ferie på Filipinene og sier han ikke ønsker å si noe om jobbyttet for øyeblikket.

Modent sushimarked

– I Oslo er sushi blitt hverdagskost, markedet er modent, sier Sollund, som mener det i nær fremtid vil bli en tydeligere differensiering i hovedstadens sushimarked.

– Du vil få en mye klarere fordeling av at sushi ikke bare er sushi. Du har omakase som er high end gourmet, sabi sushi som er en europeisk variant tilpasset den europeiske gane. og så har de alt det andre, der de bruker basmatiris og kuttet laks. Det er det mye av i Oslo. Oslo-borgerne hadde ikke det tilbudet som Stavanger har, som du vet er godt og som du vet har et fornuftig prispunkt, det får Oslo nå, sier Solland.

Også på Alex sushi blir det endringer i nær fremtid.

– For vår del har vi i mange år snakket om å fornye oss. Det vi gjorde for 15 år siden var innovativt og banebrytende, og det vi har gjort de siste årene har ærlig talt ikke vært det selv om det har vært kvalitet. Det vi ønsker å gjøre nå er å ta et step opp igjen og diskutert hva det skal være med alle seniorkokkene på Solli. Vi er ikke lenger unna enn et par-tre uker fra å fortelle om resultatet av det, sier Petter Sandberg til Smak.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner