Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Restaurant Astral er nyest i byen

Foto
Med lett, nordisk mat, håndverkscocktailer og egne minglebord har Steffen Hansen og Ragnhild Wright Ousland (i midten) forsøkt å gjøre Astral på Lilleborg til en restaurant de selv vil gå på. her sammen med resten av teamet

Med lett, nordisk mat, håndverkscocktailer og egne minglebord har Steffen Hansen og Ragnhild Wright Ousland (i midten) forsøkt å gjøre Astral på Lilleborg til en restaurant de selv vil gå på. her sammen med resten av teamet

Idag åpner Astral på Lilleborg Torg i Oslo. Det skal bli et sted der gjestene kan spise fem retter og fortsatt har lyst til å gå på byen etterpå.

– Jeg har alltid sagt at jeg ikke skal starte restaurant, sier eier og kjøkkensjef Steffen Hansen.

– Det er dyrt, høy risiko, mye arbeid og ikke godt for helsa.

Nå står han likevel der, i et digert tidligere industrilokale med spesialdesignede møbler, selvbygget peis, japanskbrent veggpanel, elghode innkjøpt på Finn.no og en enorm lampe i taket som med sine 40 lyspunkter trekker så mange watt at Hansen må ut og lete etter led-pærer for at den skal tåle belastningen. Fortsatt venter han på de spesialsydde grå bomullsserviettene som har blitt sittende fast i en noe mer tungrodd tyrkisk toll etter kuppforsøket.

Mønsteret på veggen som begynte som fargeprøver, er nå blitt selve logoen til Astral

Mønsteret på veggen som begynte som fargeprøver, er nå blitt selve logoen til Astral

For når den tidligere kjøkkensjefen på Vaaghals i Barcode og Grefsenkollen har bestemt seg for å åpne sitt eget, skal det bli akkurat slik han selv vil ha det:

Rustikt og nordisk, Elvis på lydanlegget uten å overdøve samtalene ved bordet, håndverkscocktails og en meny som består av fem retter, ikke 40.

– Ikke naturvin

Som medkjøkkensjef har Hansen med seg Matthias Hauge, hentet direkte fra Brimi-land.

På menyen når Astral åpner for første gang i kveld står kantareller og blåskjell, lammenakke med beter og pepperrot, egg med reinsdyrhjerte, norsk geitost og en dessert av grønne tomater, moreller og hylleblomst – servert med viner utvalgt av sommelier Ragnhild Wright Ousland.

Over hjemmelagde eddiker til cocktailbruk henger et elghode kjøpt på Finn.no

Over hjemmelagde eddiker til cocktailbruk henger et elghode kjøpt på Finn.no

Det blir ikke naturvin. Personlig tar jeg avstand fra det, sier Hansen.

– Men det meste vi har er naturlig produsert, sier Ragnhild Wright Ousland.

– Vi har en vinkelner til her, Marius Hansen, og det vi ønsker å ha er god vin, som vi ønsker å drikke selv. Dette er restauranten vi kunne tenke oss å gå på selv.

Singelbord i ukjent nabolag

Nytt i Oslo er også Astrals konsept med «social eating»: To langbord med plass til åtte gjester. Her får gjestene sitte sammen med andre de ikke kjenner enten de kommer helt alene eller i en gruppe på opptil fire.

– Vi kaller det bare singelbordet, sier Hansen.

Lilleborg Torg er ukjent territorium for de fleste, men ligger klemt mellom Torshov, Sagene og Sandaker og er blitt et eget nabolag med både Sultan grønnsaksbutikk, Kolonihagens bakeri og vintageklær på bakkeplan. Astral skal foreløpig bare være åpen på kveldstid, men Hansen ser for seg at søndagslunsj kan bli innbringende med alle som går langs elven på tur.

– Folk har en illusjon om at Lilleborg er lenger vekk fra sentrum enn det er. Jeg tok en test en gang, jeg forsøkte å se hvor få sykkeltråkk jeg kunne komme meg hjem til Grünerløkka med - det var fem, sier Ragnhild Wright Ousland.

Steffen Hansen skryter av nabolaget, og legger til:

– Det bor 40.000 mennesker innenfor 15 minutters gangavstand herfra. Vi trenger egentlig ikke andre gjester enn det.

Sommelier Ragnhild Wright Ousland og eier Steffen Hansen har lett etter alt fra de perfekte bord til de perfekte servietter for Astral

Sommelier Ragnhild Wright Ousland og eier Steffen Hansen har lett etter alt fra de perfekte bord til de perfekte servietter for Astral

Uteserveringen Straa

Egentlig skulle Astral åpnet til påske, i det gamle bødtkeriet som lagde tønner til Lilleborg fabrikker. Men en vannlekkasje satte en stopper for det. Parketten måtte rives opp og erstattes, tørkes, slipes og presses og pusses, og da lokalet omsider nesten var klar, var det for tett på ferien til å åpne en helt ny restaurant.

Hele sommeren har Hansen, Wright Ousland og kollegene istedenfor prøvekjørt restauranten med uteserveringen Straa. Så snart Astral er åpen for fullt, skal Straa bestå som en uavhengig uteservering, forhåpentligvis med sjømatgrill.

Hansen - med både fatter'n og datteren på laget - har gjort nesten alt arbeidet med interiøret selv i samarbeid med Ragnhild Wright Ousland.

Bygningsingeniørfaren hans har tegnet vinrom og lampe og bygget peis kledd i egenrustede aluminiumsplater. På glasskapene står hjemmelagde eddiker til bruk i drinkene - og i blomsterkasser utenfor står alt fra urter til jordskokk. Lydanlegget er spesialbygget for at det skal være mulig å både spille musikk og prate uten at det bare blir støy.

– Jeg vil at man skal ha mest lyst til å gå ut på byen når man er ferdig her. Du opplever ofte steder der du sitter i fem timer og er så mett og bare trøtt og sliten når du er ferdig at du bare går hjem og legger deg. Jeg ville kommet en time før, tatt et par drinker i baren og hørt på god musikk, og så spist fem retter, kanskje tatt en drink til, og så reist ut i natten etterpå, sier Steffen Hansen.

Snart åpner også Pontus Dahlström fra Maaemo egen restaurant

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.