<p>Nytt vannhull. Albatross eies av bartenderne Tom-Fredrik de Ridder, Ole Thorsen og Einar Kaupang, og designeren Morten Engebretsen.</p>

Nytt vannhull. Albatross eies av bartenderne Tom-Fredrik de Ridder, Ole Thorsen og Einar Kaupang, og designeren Morten Engebretsen.

– Vi ville starte et sted hvor vi kan bli gamle

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Tre bartendere fra Bar Boca og en designer står bak nye Bar Albatross på Torshov.

– Vi har stått skulder ved skulder på Bar Boca i seks-syv år, sier Einar Kaupang.

– Det formet mye av vår bartending, og det er en dødsbra bar, men den kunne aldri bli vår bar. Derfor måtte vi starte noe selv.

Sammen med bartenderne Tom-Fredrik de Ridder, Ole Thorsen og designeren Morten Engebretsen står han bak Bar Albatross på Torshov – en bydel som lenge har vært neglisjert når det gjelder gode barer.

– Vi har laget den baren vi har lyst til å besøke, med de tingene vi selv har lyst på, sier Thorsen.

Ellers er konseptet at det ikke finnes noe konsept. De har bra øl, et godt utvalg av vin og naturvin, barsnacks som skinke, ost og oliven – og selvfølgelig gode drinker.

Nabolaget

Høsten 2017 begynte de å kikke etter lokaler, etter å ha spart tips og feriepenger over tid.

– Jeg husker at du sa "lag en bar, så lager jeg møbler", sier Einar Kaupang og ser på Engebretsen, som blant annet har tegnet og produsert møbler og interiør på Human Mote, Handwerk-bakeriene, Postkontoret, pølsebaren Wurst og restauranten Smalhans.

– Når man har laget en del steder finner man ut hva som funker og ikke funker, og her har jeg hatt mulighet til å bruke de beste erfaringene, sier han.

– En bar som går bra er ofte basert på at de som jobber der trives, så det har vært viktigere enn noensinne å snakke med de andre om hvordan de faktisk jobber bak baren.

Alle bartenderne bor i nærheten fra baren – og det var slik de oppdaget det ledige lokalet i Torshovgata, som tidligere har vært frisør og vintagebutikk. 1. februar i år fikk de nøkkelen, og de har gjort mye selv.

– Det har vært mye rive- og sjauearbeid, sier Kaupang.

– Syv lag med vegg, tak og gulv, fortsetter Thorsen.

– Og nederst fant vi ti perfekte utgaver av Aftenposten fra 1928, sier Ridder.

At selve baren skulle stå i sentrum var de enige om fra start – det skulle ikke være et utested med en bar i hjørnet. Til høyre og venstre for inngangen er det lave bord og stoler, mens området lengst inn har fått en høyere sittegruppe. Barstolene designet av Engebretsen er tunge, godt polstret og trukket med skinn. Kunsten på veggene er for salg og skiftes ut etter hvert. Bak baren er det enda et rom med sofa, lenestoler og lp-plater.

– Navnet på baren er hentet fra Fleetwood Mac-låten Albatross (1968), dette er også utgangspunktet for den musikalske profilen. Alt som er fett mellom 1968 og 2018.

Interiøret på Albatross.

En annen viktig ting har vært å skape et sted hvor de kan bli gamle.

– De fleste slutter som bartendere rundt 30, blant annet fordi de risikerer å ende opp som minstepensjonister, sier Kaupang.

– Vi ønsker å tilrettelegge litt bedre for oss selv og våre ansatte, skape gode pensjonsordninger, slik at folk blir tatt vare på og kan ha dette som et yrke.

Tom-Fredrik de Ridder begynner å mikse en Kaffir Lime Pina Colada, en av Bar Albatross egne drinker, med rom, ferskpresset ananasjuice, litt lime og hjemmelaget kaffir lime kokosmelksirup, og heller den opp i et høyt glass.

– Vi skal være en nabolagsbar som ikke står tilbake for noe, sier Kaupang.

– Du skal ikke måtte dra til sentrum for å få litt spesielle ting. Tilbudet og kunnskapen skal finnes her på Torshov.

<p>Kaffirlime Piña Colada.</p>

Kaffirlime Piña Colada.

-
+

Kaffirlime Pina Colada

 • 4 clHavana Club 3 anos
 • 4 clkaffir lime kokosmelksirup
 • 4 clferskpresset ananasjuice
 • 1 cllimejuice

Slik gjør du

 • Kokosmelksirup består av 1 boks kokosmelk (den tykke varianten) og 200 gram hvitt sukker.
 • Gi det et kort oppkok, ha sirupen i en blender og tilsett 8-10 ferske eller tørkede kaffirlimeblader.
 • Ristes og serveres på knust is i highballglass.
<p>Electric Luxo.</p>

Electric Luxo.

-
+

Electric Luxo

 • 3 clClairin Sajous Rom
 • 2 clCocchi Torino Vermut
 • 1.5 clCherry Heering
 • 3 clDr. Burklin-Wolf Riesling Trocken

Slik gjør du

 • Røres og serveres i Martini-glass.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk