Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Prisnominert. Credo-kokk og -medeier Heidi Bjerkan er nominert til Basque Culinary World Prize som deles ut tirsdag

Prisnominert. Credo-kokk og -medeier Heidi Bjerkan er nominert til Basque Culinary World Prize som deles ut tirsdag

Credo-kokk Heidi Bjerkan: – Det er ganske uvirkelig

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Credo-kokk og eier Heidi Bjerkan er blant ti finalister til internasjonal kokkepris.

Basque Culinary World Prize deles ut for tredje gang tirsdag, og trondheimskokken Heidi Bjerkan er blant de ti kokkene verden over som har gått til finalen.

Prisen er innstiftet av Basque Culinary Center, Europas eneste universitet for utdannelse av morgendagens stjernekokker. Den går til en kokk som med sin matlaging har klart å nå et publikum utover sine restaurantgjester og som kan stå for endringer i samfunnet rundt seg – innen helse, teknologi eller sosial utvikling. Prisen er på 100.000 euro og kan brukes på et valgfritt prosjekt innenfor prisens rammer.

Matprisen-vinner

140 kokker fra verden over ble nominert, og Bjerkan er en av ti finalister.

– Jeg synes det er kjempestas og veldig overraskende å bli nominert, sånn sett. At jeg er finalist av 140, viser jo at det man gjør, blir lagt merke til, sier Bjerkan på telefon fra Trondheim.

Grønt. Heidi Bjerkans Credo på Lilleby i Trondheim er råvaredrevet

Grønt. Heidi Bjerkans Credo på Lilleby i Trondheim er råvaredrevet

Først og fremst er Bjerkan medeier og driver av den råvaredrevede restauranten Credo, som hun nettopp gjenåpnet i nye lokaler. Credo samarbeider tett med gårder i nærområdet om ferske, økologiske råvarer. I tillegg driver Bjerkan Finnes Café og restauranten Jossa – begge i Trondheim – samt gatemathallen Vippa i Oslo. I fjor vant hun den norske Matprisen for sitt arbeid med økologisk og bærekraftig mat.

«En utrolig anerkjennelse»

Heidi Bjerkan er nominert i selskap med kokker som peruanske Virgilio Martinez på Central i Lima, som er kåret til Latin-Amerikas beste restaurant, og tyrkiske Ebru Baybara Demir, som arbeider med å integrere syriske flyktningkvinner gjennom matlaging.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

– Det betyr veldig mye å bli nominert. Vinner jeg, er det jo en utrolig anerkjennelse. Men jeg tenker vel at det er ganske uvirkelig, sier Bjerkan.

Vinneren utropes tirsdag, mens prisutdelingen vil foregå i Italia onsdag. Inntil videre er Bjerkan travel nok med sine restauranter i Trondheim, og sier hun ikke har noen plan for hvordan vil bruke eventuelle prispenger.

* (Vilkår)